LABORATOIRE, Sergison Bates architects London ontwerpen PXL-Businesshub
Onder begeleiding van de Vlaams Bouwmeester werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor de PXL-Businesshub voor Hogeschool PXL en SyntraPXL. Het wordt de nieuwe tweede thuis voor 3.000 business studenten én de nieuwe ontmoetingsplaats voor onderzoekers en de bedrijfswereld omtrent de belangrijkste Limburgse sectoren financiën, administratie, economie, handel en nijverheid.
Meer dan 60 kandidaat-ontwerpers lieten hun interesse voor het project blijken. Uiteindelijk koos de jury voor LABORATOIRE, Sergison Bates architects London, om het project verder uit te werken. Hun visie en expertise sluiten perfect aan bij de ambities van het project.
“We stellen ons een gebouw voor met een sterke identiteit dat fungeert als een baken voor de stad, een toegangspoort tot de campus die de stad uitnodigt; een atelier-achtige plek, een rijke verzameling binnen- en buitenruimtes die op verschillende manieren samenkomen en zo een gevarieerde omgeving vormen voor leerervaringen en inspirerende ontmoetingen”, reageert het ontwerpteam van LABORATOIRE en Sergison Bates architects London.
Puzzelstukjes
Om deze visie op een duurzame manier te realiseren, kiezen ze om de bestaande gebouwen zodanig uit te breiden dat niet alleen de oppervlakte wordt vergroot, maar er ook opnieuw wordt nagedacht over de logica van de bestaande gebouwen. De betonnen skeletstructuur van de gast-gebouwen wordt uitgebreid om een groot rechthoekig volume te bekomen, een puzzelstukje dat netjes wordt ingepast om het potentieel van het nieuwe geheel te ontsluiten. Het resultaat moet een krachtig nieuw gebouw worden met een verhoogde 'kroon' op de noordwestelijke hoek, dat samen met de bakstenen torens van de PXL School of Arts en de PXL Student Tower bijdraagt aan het iconische profiel van de PXL-campus.
Een brede waaier aan lesruimtes
Een overhangende luifel aan de westkant, die de nieuwe fietshelling beschermt, en een uitkragend dek en trap langs de hele zuidgevel moeten een opvallende setting creëren. Verder in het gebouw vormen de verhoogde binnentuin, de orangerie en het zuidelijke dek een landschap van buiten- en binnenruimtes die aansluiten op het openbaar domein. Een nieuwe bekleding van baksteen zal zowel de bestaande gevels als de nieuwe volumes omkleden.
Binnenin worden bestaande en nieuwe vloeroppervlakken met elkaar verbonden door lusvormige gangen die soms plaatselijk verbreden. Ze verbinden een brede waaier aan lesruimtes die allerhande vormen van lesgeven mogelijk maken. Bepaalde ruimtes spelen hierin een bijzondere rol, zoals de innotheek op de tweede verdieping, die nauw verbonden is met de binnentuin, en de dubbelhoge Mercado op de begane grond.