Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Leuven bereidt definitieve invulling Scheutsite in 2025 voor

Vier jaar geleden kocht de stad Leuven de gebouwen op de Scheutsite. In afwachting van de definitieve invulling van het complex in 2025, kregen inwoners en verenigingen de tijd om na te gaan of de site voor hen de geschikte ruimte biedt. Op basis van hun ervaringen bereidt de stad nu de definitieve invulling voor. Momenteel hebben twee scholen, 25 verenigingen, 125 Oekraïense vluchtelingen en vijftien jonge vluchtelingen een plek in het voormalige paters- en zustersgebouw. De site wordt gebruikt als werkplek, klaslokaal, ​ atelier en stockageruimte.

Leuven bereidt definitieve invulling Scheutsite in 2025 voor (1)

​“Op basis van die ervaringen, beslisten we nu dat het gebouw van de paters ter beschikking komt van innovatieve onderwijsprojecten die een samenwerking plannen met socio-culturele organisaties. De stad stelt een formule van erfpacht voor. Dat ​ betekent dat ze eigenaar blijft en dat de gebruikers het gebouw beheren en vernieuwen in functie van hun noden. In het najaar komt er een oproep waarin partnerschappen van onderwijs en socio-culturele organisaties zich kandidaat kunnen stellen om het gebouw voor een lange periode in goed beheer in te nemen”, legt schepen van Stadsgebouwen Lalynn Wadera uit.

Het gebouw van de zusters blijft in beheer van de stad. De vluchtelingen kunnen daar blijven zolang dat nodig is. ​ De stad bekijkt of het gebouw gewenst en nuttig is als extra ruimte voor socio-culturele organisaties. Leuven zal de groene parkruimte rond de gebouwen beheren en stukken ontharden. Daarnaast zal de komende jaren ook de mobiliteit op en rond de Scheutsite worden aangepakt.

Leuven bereidt definitieve invulling Scheutsite in 2025 voor (2)
Leuven bereidt definitieve invulling Scheutsite in 2025 voor (3)
Leuven bereidt definitieve invulling Scheutsite in 2025 voor (4)
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten