Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Leuven legt zijarm Dijle open voor nieuw studentencomplex

In Leuven wordt binnenkort de Vunt, een zijarm van de Dijle, opnieuw opengelegd. Het riviertje was sinds de Eerste Wereldoorlog niet meer zichtbaar, maar wordt nu weer ontsloten op de bouwsite van de nieuwe studentenresidentie ‘De Minckeler’. In dat nieuwe complex kunnen vanaf volgend academiejaar dertig studenten terecht. Het ontwerp is van architectenkantoor Jaspers-Eyers,  de aannemer is Vandebos uit Alken.

Leuven legt zijarm Dijle open voor nieuw studentencomplex (1)
Op de bouwwerf van de nieuwe studentenresidentie aan de J.P. Minckelerstraat in Leuven zal binnenkort opnieuw een zijtak van de Dijle stromen. Dat is zonder meer historisch te noemen.
 
De Vunt, ook wel de Leibeek genoemd, werd in de periode rond de Eerste Wereldoorlog grotendeels overwelfd. Toen was het de gewoonte om waterlopen te overdekken omwille van hygiënische redenen.
 
De rivieren waren namelijk open riolen waarin het afvalwater rechtstreeks werd geloosd. De jongste jaren worden de oude waterlopen weer zichtbaar gemaakt, zoals nu gebeurt met de Vunt.
 
Volgens Peter Lamens van LGV Projectontwikkeling uit Herent wordt dat een uitdaging. De authentieke historische zijmuren van de Vunt blijven behouden. Om de nieuwe studentenresidentie de nodige steun te bieden worden zogenaamde ‘micropalen’ gebruikt.
Deze smalle funderingspalen zullen via nauwkeurig uitgevoerde boringen door de bestaande wand komen. Waar nodig zal LGV in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij de wand renoveren of versterken.
 
Het openleggen van de Vunt past in de ambitie van zowel de Vlaamse Milieumaatschappij als de stad Leuven om waterlopen opnieuw prominenter zichtbaar te maken in het openbare domein. Op termijn wordt deze zijrivier misschien zelfs volledig opengelegd.
Volgens de projectontwikkelaar wordt de open rivier een mooi extraatje voor de dertig studenten die vanaf volgend jaar in het nieuwe complex zullen verblijven. De kamers komen naast de nieuw opengelegde zijtak van het riviertje te liggen.
 
Elke studentenwoning zal beschikken over een eigen badkamer.  Er gaat ook veel aandacht naar grote gemeenschappelijke ruimtes. Zo wordt een tuin met een terras aangelegd die alle studenten vrij mogen gebruiken.  Deze gemeenschappelijke tuin van 100 m² wordt eveneens vlak naast de waterloop aangelegd. Ook binnen wordt een grote gemeenschappelijke ruimte met een keuken voorzien.
 
LGV werkt voor de realisatie van deze studentenresidentie samen met aannemer Vandebos uit Alken en architect Jaspers-Eyers uit Leuven. De bouwwerken zijn zopas begonnen. Enkele oude appartementen en een voormalige café op deze plek werden reeds afgebroken, nu starten de funderingswerken. In september volgend jaar zullen de eerste studenten hun intrek kunnen nemen in De Minckeler.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten