Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Leuven neemt maatregelen voor behoud van erfgoed

In de Leuvense deelgemeenten Heverlee en Wijgmaal werden twee jaar geleden 1.300 gebouwen en andere constructies omwille van hun erfgoedwaarde opgenomen in de Vlaamse inventaris. “Sinds 8 oktober zijn er specifieke maatregelen van kracht voor eigenaars en overheden om dit onroerend erfgoed te bewaren voor volgende generaties”, zegt Carl Devlies, schepen van Ruimtelijk Beleid, Onroerend Erfgoed en Financiën.

Leuven neemt maatregelen voor behoud van erfgoed
In maart 2020 werd de procedure tot vaststelling van de inventaris met openbaar onderzoek opgestart door het Agentschap Onroerend Erfgoed. Op 22 september jongstleden ondertekende Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele het ministerieel besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed voor Vlaams-Brabant.
 
De inventaris beschrijft waarom deze gebouwen en constructies erfgoedwaarde hebben. Vaak is dat omwille van hun architecturale of historische geschiedenis. De ondertekening door minister Diependaele onderschrijft dat deze gebouwen erfgoedwaarde bezitten, waardoor er een aantal rechtsgevolgen van kracht worden.
 
In het voorjaar van 2020 werden de eigenaars van het onroerend erfgoed dat werd opgenomen op de inventaris door de stad op de hoogte gebracht per brief. Deze maand zullen de eigenaars opnieuw een brief ontvangen met een toelichting over de rechtsgevolgen die van toepassing zijn.
 
Rechtsgevolgen
 
“De rechtsgevolgen stimuleren het behoud van en de zorg voor het bouwkundig erfgoed. Zo kan een eigenaar van een pand een afwijking vragen van de normen voor energieprestatie en binnenklimaat als dat nodig is om de erfgoedwaarde van het gebouw in stand te houden. Deze eigenaar zal dan bijvoorbeeld geen buitenisolatie moeten voorzien om de waardevolle gevel zichtbaar te houden. Zonevreemde gebouwen kunnen gemakkelijker een nieuwe functie krijgen. Bij sociale woningen met erfgoedwaarde wordt renovatie gestimuleerd door afwijkingen op het prijsplafond”, verklaart Carl Devlies.
 
“Bij eigendomsoverdracht of langdurige huurcontracten moet elke akte of overeenkomst vermelden dat het pand is opgenomen in de inventaris en wat de rechtsgevolgen zijn. Bij werkzaamheden kunnen eigenaars beroep doen op de erfgoedlening, dat is een lening aan lage interestvoet. Ook voor overheden gelden verplichtingen voor het beheer van en het vergunningenbeleid voor erfgoed. Deze rechtsgevolgen gelden sinds 8 oktober”, vervolgt schepen Devlies.
 
Erfgoedbeleid
 
“De stad Leuven hecht veel belang aan dit bouwkundig erfgoed. Deze gebouwen geven onze geschiedenis een ‘gezicht’ en maken deel uit van de Leuvense identiteit, we zijn dan ook fier op het erfgoed van hier. Door de gebouwen te behouden, kunnen onze (klein)kinderen hier ook van genieten”, aldus Carl Devlies.
 
 
Naast het instrument van de vaststelling door Vlaanderen, koppelt de stad Leuven daarom ook een erfgoedbeleid aan deze gebouwen. “We willen het onroerend erfgoed in onze stad absoluut niet onder een stolp steken. Verbouwingen moeten mogelijk blijven, maar dienen steeds te gebeuren met respect voor de erfgoedwaarden”, legt schepen Devlies uit.
 
Hij raadt aan om werken aan het erfgoed steeds met de dienst onroerend erfgoed van de stad te bespreken. Om eigenaars te stimuleren om zorg te dragen voor hun erfgoed, geeft de stad Leuven ook erfgoedpremies. Zo kunnen onder meer bijzondere gevels worden gereinigd, of kunnen waardevolle ramen worden hersteld.
“De eigenaar van een pand kan een afwijking vragen van de normen voor energieprestatie en binnenklimaat als dat nodig is om de erfgoedwaarde van het gebouw in stand te houden”, zegt de Leuvense schepen van Onroerend Erfgoed Carl Devlies.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten