Leuven presenteert toekomstplannen voor de Vijvers van Bellefroid
De stad Leuven heeft de toekomstplannen klaar voor de Vijvers van Bellefroid in de deelgemeente Wilsele, een natuurgebied van 21 ha dat in 2019 werd aangekocht. De stad liet een masterplan opmaken waarvan de grote lijnen nu vastliggen. De natuur beschermen en versterken en tegelijkertijd bezoekers de kans geven om hier van de natuur en de rust te genieten, was de opdracht die de stad via een wedstrijd samen met Vlaamse Bouwmeester gaf aan het ontwerpbureau Overlant- NU Architectuuratelier. De ontwerpers finaliseren nu de plannen voor de uitvoeringsfase. De werken worden gespreid over meerdere jaren, maar op korte termijn starten alvast onderhouds- en opfrissingswerken van de vijvers. Ook de wandelverbinding tussen het jaagpad langs de Vaart en de zuidelijke vijver komt er dit jaar nog.
Aan de noordelijke vijver wordt de natuur beschermd en zodanig beheerd dat nog meer zeldzame soorten er hun habitat krijgen. Nu al zijn er bevers, vossen, marters, eekhoorns, zwanen, ganzen, eenden, reigers en ijsvogels thuis. Samen met het Agentschap voor Natuur en Bos en specialisten van Natuurpunt werken de stad en het ontwerpteam een natuurbeheerplan uit. Aan de zuidelijke vijver voorzien de plannen wandelpaden met vlonderpaden en komen er natuurlijke spelaanleidingen voor kinderen. Verder komt er een beperkte ruimte voor natuurvissers en een stilteplek voor bezinning.
Er komt ook een faunafort, een observatiepunt dat helemaal opgaat in het landschap. De buitenste wand zal opgebouwd worden met gestabiliseerde aardlagen, afkomstig van lokale bouwwerven. Dat is een interessant biotoop voor fauna en flora. Bezoekers zullen in het fort kunnen, waar ze zich in een weelderige binnentuin zullen wanen en het domein in de verschillende richtingen kunnen bekijken. In de loop van 2024 volgen de eerste inrichtingswerken en start de bouw van het faunafort.