Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Leuven verbouwt campus tot internationale school

De open oproep in Leuven omvat de volledige studieopdracht voor het renoveren van Campus Comenius aan de Tiensevest tot het ‘International House’ en de ‘International School’ Leuven. Met de oprichting wil de stad haar internationale uitstraling versterken en talent uit het buitenland aantrekken en steunen. Leuven vindt het project cruciaal voor de economie; bovendien moet het zorgen voor een verrijking op cultureel en sociaal vlak.

Leuven 1

Het gaat om een ontwerpwedstrijd gevolgd door een onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking. De selectievergadering heeft plaats op 3 april. De stad Leuven rekent erop om het project op 1 september 2017  te kunnen toewijzen aan de ontwerpers. De uitvoering zou dan kunnen beginnen omstreeks 1 maart 2018. Het budget bedraagt 5 miljoen € (excl. btw en ereloon).

Leuven MindGate is het samenwerkingsplatform dat Leuven als dé kennisregio voor gezondheid, technologie en creativiteit op de wereldkaart wil zetten. Deze samenwerking tussen de economische en culturele sector, de stad Leuven en het onderwijsveld zette een brede bevraging op van buitenlandse kenniswerkers in Leuven. Daaruit blijkt dat er nood is aan een ‘internationaal huis’ dat de internationale werknemers, onderzoekers en bedrijven helpt hun weg te vinden in de stad. Via een unieke onthaalfunctie wordt de verhuizing naar en integratie in Leuven vereenvoudigd.

Campus Comenius, vlakbij het spoorwegstation en het stadskantoor van Leuven, komt midden 2017 vrij en is door zijn uitstekende ligging en beeldbepalende karakter een uitgelezen plek om dit International House te realiseren en hier tevens de International School Leuven te herhuisvesten. Het gebouw verrees na 1930 als provinciale normaalschool voor meisjes.

Het is een ontwerp van architect Raymond Poppe en het resultaat van een architectuurwedstrijd, waarvan in 1930 verslag werd uitgebracht in het tijdschrift L’Emulation. Het gebouw werd geconcipieerd met aandacht voor de buiten- en binnenafwerking in modernistische en art-decostijl. Raymond Poppe bouwde als gemeentearchitect in Elsene een gelijkaardig schoolgebouw. Campus Comenius is niet beschermd, maar heeft wel erfgoedwaarde. Het herbestemmingsproject dient dus met respect om te gaan met de waardevolle exterieur- en interieurelementen.

De sfeer en aangename ruimtes in het gebouw bieden heel wat kansen om van het International House een aantrekkingspool te maken voor de expats. De dienstverlening die hen ondersteunt bij het verhuizen naar en het integreren in Leuven wordt hier zoveel mogelijk gebundeld. Allerlei organisaties die werken rond internationalisering kunnen er eveneens een plek vinden.

Flexplekken, kantoren en vergaderfaciliteiten worden er aangeboden aan organisaties zoals Leuven MindGate, het India House Leuven, de UCLL, … Het International House moet in de eerste plaats een ontmoetingsplek worden die ruimte biedt voor initiatief en gemeenschapsopbouw. Ook meer formele evenementen en momenten voor netwerking moeten er een plaats kunnen vinden.

De International School Leuven (ISL) bestaat vier jaar en krijgt eveneens een plek in dit gebouw. De ISL heeft een duidelijke link met het International House, maar is een heel specifiek programma op zich. Op dit moment is het een relatief kleine basisschool met een groeiperspectief. De onderwijsstijl zet in op doorgedreven differentiatie, projectwerking en speelhoekenwerking. De schoolinfrastructuur zal mogelijk ook worden gedeeld met bijvoorbeeld de scholen van de Chinese en Poolse gemeenschappen, die, vaak op woensdagnamiddag en tijdens het weekend, de taal van het land van herkomst leren.

Slim delen wordt duidelijk een opgave voor dit gebouw. Het pand biedt kansen omdat het ruimtegebruik efficiënter wordt, maar vraagt tevens om een flexibele inrichting en brengt uitdagingen met zich op het vlak van beheer en exploitatie. Daarnaast  zijn er  nog andere uitdagingen. Het gebouw gaat al jaren mee en zal door de renovatie sterk opgewaardeerd moeten worden inzake toegankelijkheid, brandveiligheid, akoestiek, technieken en energieprestatie.

Het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL) heeft als bouwheer  inzake duurzaamheid binnen het kader van Leuven Klimaatneutraal 2030 een voorbeeldrol te spelen. Vermits het gebouw het hoofdkantoor wordt van Leuven Mindgate, is het evident dat ook de ambities op het vlak van creatief ontwerp, innovatie en smart building-concepten hoog zijn. De opdrachtgever is dus op zoek naar een multidisciplinair ontwerpteam dat de verschillende uitdagingen voor dit project weet aan te pakken en ze met elkaar in balans weet te brengen.

Leuven wil een team met oog voor de erfgoedwaarde en de bestaande kwaliteiten van het gebouw. Hoe kan deze sterke vertrekbasis voor het project ten volle worden benut? Hoe maak je een degelijk gebouw, dat echter niet meer op alle vlakken voldoet aan de huidige standaarden, opnieuw state of the art? Hoe maak je het toegankelijk en brandveilig? Welke ingrepen op het vlak van akoestiek en technieken zijn essentieel? Wat zijn slimme maatregelen om de energieprestatie te verbeteren? Het zijn slechts enkele vragen die het project oproept.

Slimme ingrepen in de programmering en de planopbouw kunnen hierbij helpen, maar ook technologie kan nuttig zijn bij de creatie van een ‘smart building’. Hoe zorg je er bv. voor dat de vele verschillende en misschien zelfs wisselende gebruikers zich toch thuis voelen en zich het gebouw toe-eigenen?  Het bestaande interieur is erg beeld- en sfeerbepalend. Hoe zet je dit in om de identiteit van het International House te versterken? Kan dit al een rol spelen bij het eerste bezoek aan het International House via de website? Is er anderzijds ook ruimte om, op een gevoelige wijze, nieuwe elementen toe te voegen om bijvoorbeeld de huiselijkheid of kindvriendelijkheid te verhogen?

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten