Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Leuven wil ondergrondse parking bouwen aan de Brouwersstraat

Het ontwerp van het ruimtelijk uitvoeringsplan (rup) om een grote multifunctionele parking aan de Brouwersstraat in Leuven te realiseren, is klaar om gepresenteerd te worden aan de gemeenteraad. Daarin werden ook de opmerkingen uit de consultatierondes meegenomen.

Leuven wil ondergrondse parking bouwen aan de Brouwersstraat
Binnen het kader van dit ontwerp-rup bereikten de stad en de intercommunale Interleuven een principieel akkoord dat de gemeenteraad eveneens moet goedkeuren. Deze samenwerkingsovereenkomst is essentieel omdat de ondergrondse parking op de terreinen van Interleuven moet worden gebouwd. De intercommunale zal er op dezelfde plek een nieuw kantoor neerzetten.
 
De historische stadskern binnen de stadsomwalling, de zogenaamde Benedenstad, transformeert straks in een groene, aangename stadswijk met autoluwe straten en een pleinfunctie voor de historische Vismarkt. Een ondergrondse parkeerruimte compenseert de parkeerplaatsen die op de Vismarkt en omgeving geschrapt zullen worden ten voordele van deze geoptimaliseerde publieke ruimte.
 
Aan het nieuwe parkeercomplex komt tevens een centraal mobipunt met een ruime fietsenstalling, plaatsen voor deelauto’s en -fietsen en een bushalte. Om het bestaande kantoorpand van Interleuven te vervangen door een duurzaam en multimodaal gebouw met diverse functies is er een ruimtelijk uitvoeringsplan (rup) nodig waarin alles wordt vastgelegd.
 
Voor de realisatie van het project en de concrete invulling zet de stad een samenwerking op met Interleuven. Met deze  samenwerkingsovereenkomst – een basisdocument met principiële afspraken – geeft Interleuven de stad het recht om op hun site een nieuw project uit te tekenen binnen de krijtlijnen van het rup.
 
“Het ontwerp-rup is nu klaar en daarin werden de opmerkingen van inwoners en diverse adviesinstanties verwerkt. Die zijn afkomstig uit de consultatierondes, die maar liefst 166 schriftelijke bemerkingen opleverden. Het plan vrijwaart ook het vlakbij gelegen Bruulpark als belangrijke groene schakel en creëert de mogelijkheid om het park uit te breiden met een gedeelte van de tuin van de Paters Assumptionisten aan de Halvestraat en de integratie van de Pereboomstraat tot aan de Dijle-arm”, aldus schepen van Ruimtelijk Beleid Carl Devlies.

Ontwerper en aannemer

“In de komende maanden zal het programma van eisen voor het project nog verfijnd worden. Zodra het rup van kracht is, kan de stad op zoek naar een ontwerper en een aannemer die dit ambitieuze project zullen realiseren”, legt schepen Devlies uit.
 
“Het project zal voor Interleuven een duurzaam kantoorgebouw met frisse uitstraling opleveren en tegelijkertijd kansen creëren om de hele Benedenstad op te waarderen. Het wordt een intensieve samenwerking met de stad Leuven. De verhuizing van onze diensten tijdens de bouwfase zal zoals elk project wel wat hinder opleveren, maar het resultaat wordt een betere en moderne werkomgeving voor onze medewerkers en voor onze 29 gemeenten-vennoten”, zegt Hans Eyssen, de voorzitter van Interleuven.

Vervolgstappen

Wanneer de gemeenteraad het ontwerp-rup goedkeurt, start het openbaar onderzoek waarbij iedereen de kans heeft bezwaren op de plannen in te dienen. Het openbaar onderzoek loopt van 18 maart tot en met 17 mei 2021.
 
In de loop van april organiseert de stad nog een infomoment. De bezwaren van het openbaar onderzoek worden verwerkt in een definitief ruimtelijk uitvoeringsplan. Het voorstel voor dit definitieve rup wordt vermoedelijk in september aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten