Leuvens presidentsgebouw Wijsbegeerte gerestaureerd
Na een jaar werken is het presidentsgebouw, het oudste gebouw van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte in Leuven, volledig gerestaureerd. Het beschermde monument heeft aan de binnenzijde een grondige opknapbeurt ondergaan. Het pronkstuk van de renovatie is de nieuwe Edmund Husserlkamer. Daar worden onder meer de privébibliotheek van de Oostenrijks-Duitse filosoof en zijn oorspronkelijke bureau tentoongesteld.
De geschiedenis van het presidentsgebouw op het Kardinaal Mercierplein gaat terug tot de veertiende eeuw. Aanvankelijk bood het plaats aan brouwers en zeepmakers, maar aan het einde van de negentiende eeuw palmden filosofen het pand in toen het onderdeel werd van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (HIW) van de KU Leuven. De renovatie van het pand is vorig jaar afgerond.
Het HIW is ook de thuishaven van het Husserl-Archief, gewijd aan de fenomenoloog Edmund Husserl (1859-1938). De filosoof van Joodse afkomst en zijn werk liepen eind jaren ’30 van de vorige eeuw groot gevaar in nazi-Duitsland. Husserl was zeer productief, publiceerde regelmatig zijn bevindingen en voerde een zeer omvangrijke correspondentie met filosofen en wiskundigen uit de hele wereld. Ook na zijn pensioen bleef hij actief met onderzoek en publicaties. Hoewel hij geen praktiserende Jood was, werd hem de toegang tot de bibliotheek van Freiburg geweigerd toen de nazi’s aan de macht kwamen. Daardoor kon hij niet veel meer onderzoeken op filosofisch gebied.
Na zijn dood in 1938 werden het omvangrijke archief, de manuscripten, de briefwisseling, de researchbibliotheek en zelfs de echtgenote van Husserl naar België gesmokkeld. Dankzij de franciscaanse pater Herman Leo van Breda kon de nalatenschap van de filosoof in veiligheid worden gebracht, waar ze in de filosofische faculteit van de Leuvense universiteit bekend raakte als het Edmund Husserlarchief. In bijna tachtig jaar tijd is het archief uitgegroeid tot een wereldvermaard onderzoekscentrum gewijd aan de fenomenologie.
Onderzoekers uit de hele wereld vinden de weg naar Leuven om Husserls bibliotheek, zijn briefwisseling en zijn manuscripten te bestuderen. De transcriptie van de manuscripten, goed voor 40.000 pagina’s, is tot vandaag aan de gang. Sinds 1950 is het Leuvense Husserlarchief in samenwerking met de Husserlarchieven van Keulen en Freiburg verantwoordelijk voor de publicatie van het filosofische werk van Edmund Husserl. Deze missie heeft tot nu toe geresulteerd in meer dan vijftig volumes. Daarnaast maakt het archief ook werk van de digitale editie van Husserls geschriften.
Om tegemoet te komen aan de grote belangstelling voor het Husserl-archief is in het gerenoveerde presidentsgebouw nu ook plaats gemaakt voor een Edmund Husserlkamer. Daar kunnen onderzoekers de getranscribeerde manuscripten en de privébibliotheek van de filosoof raadplegen. Deze bibliotheek, met naar schatting 2.700 volumes en 2.000 losse documenten, biedt hen inzicht in de bronnen van Husserls filosofische werken. In de kamer is ook zijn oorspronkelijke bureau tentoongesteld.