Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Liefhebbers van mooie gevels kunnen terecht op nieuwe architectuurwebsite

In Brussel worden alle bouwstijlen vermengd in een opmerkelijke en creatieve kakofonie waar het slechtste samen leeft met het beste. Dat laatste wordt vanaf nu uitbundig getoond op de gloednieuwe webstie admirable-facades.brussels. Het initiatief van Jean Jacques en Brigitte Evrard-Lauwereins is een stimulans om de negentien gemeenten van de hoofdstad te verkennen. Op het scherm thuis of ter plaatse, met de smartphone in de hand.

Liefhebbers van mooie gevels kunnen terecht op nieuwe architectuurwebsite
De website groepeert meer dan 250 gebouwen, opgericht in de twintigste eeuw en die alle stijlen omvatten (art nouveau, art deco, modernisme, pakketboot-stijl, eclecticisme, Robbedoes 58, internationaal, …) met voor elk een beschrijving, het adres, de architect, de stijl, het bouwjaar en een situatieplan.
 
Met een zoekmachine kan je alle gewenste informatie snel terugvinden. Het grootste pluspunt zijn ongetwijfeld de grote aantallen recente en prachtige foto's van elke gevel of gebouw, die ook de meest opvallende details tonen.
 
De auteurs-uitgevers van de website zijn de Brusselse architectuurliefhebbers Jean Jacques en Brigitte Evrard-Lauwereins, beiden grafische ontwerpers van opleiding. Ze wilden de tijd die vrijkwam tijdens de eerste lockdown vorig jaar op een creatieve manier gebruiken. Zo ontstond het idee om hun passie voor de Brusselse architectuur te delen.
 
Beiden zijn al meer dan vijftig jaar thuis in Brussel en kennen de meest interessante en mooiste gevels en gebouwen in de stad. Door die kennis te combineren met veel leeswerk en hulp van het internet, kon het duo zo een persoonlijke inventaris opmaken van meer dan 250 opmerkelijke gebouwen.
 
De website is bestemd voor inwoners die hiermee wat nieuwe plekjes in hun stad kunnen ontdekken, maar ook voor landgenoten, bezoekers of toeristen die op deze manier de kans krijgen om een extra stukje Brussel  te leren kennen. Een tweede doelgroep zijn zeker studenten architectuur en jongeren.
 
De website bestaat in drie versies: Nederlands, Frans en Engels. In de toekomst zullen nog andere nieuw ontdekte gevels worden toegevoegd. Er komt ook een blog waarin artikels zullen worden gepost over opmerkelijke architecten, gebouwen met een bijzondere geschiedenis, gesprekken met vakmensen uit de restauratiesector, enz.
 
http://www.admirable-facades.brussels/nl
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten