Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Living Places Copenhagen: woningen met laagste CO2-voetafdruk ooit

In Copenhagen kan u terecht voor ‘Living Places’, een initiatief van de Velux Groep, Effekt, Artelia en Enemærke & Petersen. Het gaat over zeven prototypes van duurzame gebouwen die CO2-voetafdruk van amper 3,8 kg/m²/jaar combineren met een optimaal binnenklimaat. En dit allemaal tegen de marktprijs van een gewone eengezinswoning of rijhuizen op schaal in Denemarken.

Living_Places_photo_Adam_Mork_291_XH
Adam Mork

Met het Living Places-concept willen de vijf partners de bouwsector richting geven en aantonen hoe het herdenken van gebouwen kan helpen bij het oplossen van enkele van de wereldwijde klimaat- en gezondheidsuitdagingen. Het is op vijf belangrijke principes gebaseerd: woningen moeten gezond, betaalbaar, eenvoudig, over de tijd gedeeld en schaalbaar zijn. Deze principes kunnen op nieuwe of bestaande gebouwen en gemeenschappen worden toegepast.

Als onderdeel van het project The Living Places Copenhagen werd een volledige levenscyclusanalyse uitgevoerd. Hierbij werd elk materiaal, ontwerp en bouwtechniek zorgvuldig bestudeerd. Tevens werden de emisies ervan in kaart gebracht en afgewogen tegenover een typisch Deens huishouden. Vervolgens werden zeven prototypes ontwikkeld. Hierbij bleek dat de materialen, oplossingen en kennis al bestaan om uiterst duurzaam te bouwen. Concreet bestaat Living Places Copenhagen uit vijf open paviljoens en twee voltooide woningen op ware grootte.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten