Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Maaslands Huis bouwt en renoveert aan Europaplein in Eisden-Maasmechelen

De sociale huisvestingsmaatschappij cvba Maaslands Huis investeert in de nieuwbouw van 29 appartementen in Eisden-Maasmechelen. De werkzaamheden begonnen in september vorig jaar. Volgens de planning zal de nieuwbouw volgend voorjaar klaar zijn. Daarna volgen grondige renovatiewerken aan de bestaande blok van 45 appartementen die worden teruggebracht tot 40 wooneenheden.

Maaslands Huis bouwt en renoveert aan Europaplein in Eisden-Maasmechelen (1) - HOOFDFOTO
De ontwerpers van dit project zijn Dirk Jacobs Architect & Partners bvba (DJAr) in samenwerking met ir. architect Kimberly Willen uit Maasmechelen. De werken voor de nieuwbouw, de renovatie, de omgevingsaanleg, de inrit en de ondergrondse garage werden aanbesteed en toegewezen aan de laagste regelmatige inschrijver, Bouwbedrijf Dethier uit Alken, voor de prijs van 11.068.426,76 €, waarvan een deel door het Vlaams Klimaatfonds wordt gesubsidieerd.

De projectzone maakt deel uit van een groter geheel, het Europaplein, dat zich situeert ten noorden van het centrum van Maasmechelen en omgeven is door handel en wonen, sport en onderwijs, in ruimere context te midden een concentratie van (sociale) woonwijken.

De eigenlijke site omvat een appartementsgebouw met 45 appartementen met op het gelijkvloers de voormalige maatschappelijke zetel cvba so Maaslands Huis. Op het niet bebouwde deel van de site was een ondergrondse garage met 20 standplaatsen aanwezig die voor het bedrag van 23.130,70 € gesloopt werd door Grondwerken Creyns & Zn uit Bree.

Op deze plaats zal een nieuwe ondergrondse parkeergarage met 40 staanplaatsen (met een nieuwe inrit vanuit de O.L. Vrouwestraat) gebouwd worden. Hierboven worden 29 energievriendelijke nieuwbouwappartementen gerealiseerd. Om te passen in de omgeving bestaat het gebouw uit drie basiselementen:
• Een verheven woonvolume, 6 m boven het maaiveld, met drie bouwlagen (15 appartementen);
• Een scharniervolume met zes bouwlagen op de hoek van de Lindelaan en Europapleinstraat (10 appartementen);£
• Een tussenschakel (aansluitvolume tussen het bestaande gebouw en de nieuwbouw) met vier verheven bouwlagen langs de Lindelaan (4 appartementen).
 
De verticale circulatie met trappenpartij en liftinstallatie geeft per verdieping toegang tot de overdekte gaanderijen waarop alle woonentiteiten met een private inkomdeur uitgeven. Door de inkomdeuren terugliggend in te planten verruimen de gaanderijen op regelmatige afstand in functie van rolstoelgebruiksvriendelijk binnenkomen en het vrijhouden van de hoofdpassage.

Vanaf de tweede verdieping worden de gaanderijen doorgetrokken naar het bestaande gebouw zodat er voor deze bewoners ook de mogelijkheid bestaat via de nieuwe verticale circulatie de kelderverdieping te bereiken en is er de mogelijkheid tot interactie tussen de bewoners op leefniveau.

Het volume van de nieuwbouw sluit langs de Lindelaan aan op het volume van het bestaande gebouw en door het gebruik van dezelfde gevelmaterialen ontstaat er één geheel. Enkel het bestaande gebouw beschikt nog over een zesde verdieping. 25 van de 29 nieuwbouwappartementen zijn aangepast volgens het principe van levenslang wonen, welke via het toewijzingsreglement voorbehouden worden voor ouderen.

Het project ontvangt van de provincie Limburg ook een investeringssubsidie in het kader van het provinciaal reglement betreffende het stimuleren van projecten waarin de relatie wonen-zorg centraal staat. Dit is een subsidie voor initiatiefnemers van bouwprojecten voor ouderen, personen met een handicap, geestelijke gezondheid of integrale jeugdhulp.

Energetische totaalaanpak

Na afloop van de nieuwbouwwerken van de 29 appartementen zullen de bewoners van de bestaande appartementsblok geherhuisvest worden naar het nieuwe gebouw.Waar in eerste instantie gedacht werd om enkel de buitenschil van het bestaande gebouw thermisch te verbeteren, resulteert het huidige project in een energetische totaalaanpak, het verbeteren van de woonkwaliteit en van de brandveiligheid.

De bestaande inliggende terrassen worden opgenomen in de appartementen en vervangen door uitkragende terrassen in een lichte staalconstructie.  Door een herindeling van de bestaande woningtypes ontstaat de mogelijkheid om meer diverse doelgroepen te huisvesten. In het bestaande gebouw wordt het gelijkvloers voorbehouden voor bergingen, onder meer voor scooters, fietsen en containers.

De cvba so Maaslands Huis is een erkende sociale huisvestingsmaatschappij met een patrimonium van ongeveer 2.000 woningen in de gemeenten Maasmechelen, Lanaken en Dilsen-Stokkem (Lanklaar), Johan Vandekerckhove is de directeur, de voorzitter is Jan Delille.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten