Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Masterplan 2.0 voor ontwikkeling Centrale Werkplaatsen Leuven

Het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL) trok recent de aanvraag in voor een omgevingsvergunning voor woonproject ’t Wisselspoor op de site Centrale Werkplaatsen in de deelgemeente Kessel-Lo.

Masterplan 2.0 voor ontwikkeling Centrale Werkplaatsen Leuven_FOTO PETER TORFS
TRAILBLAZER65@GMAIL.COM
Vorig jaar botste de omgevingsvergunning al een eerste keer op een negatief advies van de provincie, nadien kreeg ook het herwerkte dossier een ongunstig advies. Het AGSL gaat de komende maanden in overleg met de buurt een vernieuwd masterplan voor de site uitwerken. Dat masterplan 2.0 zal de basis vormen voor de verdere ontwikkeling van de Centrale Werkplaatsen.
 
“De provinciale commissie die oordeelt over de omgevingsvergunningen trad het project op verschillende vlakken bij, maar had vragen bij de planologische basis en de impact ervan op de mobiliteit in de buurt. We zijn de voorbije weken met dat advies aan de slag gegaan en zullen dit momentum aangrijpen om de verdere ontwikkeling van de volledige site van de Centrale Werkplaatsen te evalueren”, zegt Lies Corneillie, de Leuvense schepen van Wonen en voorzitter van het AGSL.
 
“Onze ambitie om de site uit te bouwen tot het dynamische hart van Kessel-Lo blijft overeind. We blijven kiezen voor de bouw van gezinsvriendelijke woningen, gemeenschapsvoorzieningen en kwalitatieve open(bare) ruimtes op de voormalige spoorwegwerkplaats. Maar we zullen hiervoor de komende maanden intensief overleggen met de buurt en een nieuw masterplan opstellen”, vervolgt Corneillie.

Najaar 

“We beseffen dat de site de voorbije twintig jaar ingrijpend veranderd is. Een blinde vlek groeide uit tot het nieuwe hart van Kessel-Lo. De site is erg populair geworden en trekt veel bewoners en bezoekers. Die populariteit brengt echter ook nieuwe uitdagingen en noden mee. De plannen voor woonproject ’t Wisselspoor hebben die uitdagingen en noden scherp gesteld”, aldus de schepen.
 
Een actief en open debat met de buurt zal het nieuwe vertrekpunt vormen voor de verdere ontwikkeling van de Centrale Werkplaatsen. Om de inzichten en noden vanuit de buurt te verzamelen zal het AGSL beroep doen op een onafhankelijke expert in participatieve trajecten. Deze expert zal in het najaar van 2021 aan de slag gaan.
 
Dit debat zal de aanzet vormen voor een geactualiseerd masterplan. Dat zal bijzondere aandacht schenken aan de thema’s mobiliteit, open en openbare ruimte, verweving en verdichting, ontharding en vergroening en erfgoed.

Actualisatie

Het zal tevens de krijtlijnen van de resterende ontwikkelingen onderzoeken, actualiseren en integreren in een totaalvisie. Het nieuwe masterplan zal ook oplossingen voorzien voor de problemen die aan de oppervlakte zijn gekomen bij de plannen voor ’t Wisselspoor.
De actualisatie van het masterplan gaat een wisselwerking aan met lopende beleidsinitiatieven zoals de opmaak van het mobiliteitsplan voor Kessel-Lo en het strategische project Regionet Leuven. De start van de opmaak van het masterplan 2.0 is voorzien voor begin volgend jaar.
 
De plannen voor ’t Wisselspoor staan voorlopig ‘on hold’ maar zijn zeker niet afgevoerd. Voor andere ontwikkelingen, zoals de herbestemming van de spoorweghallen 4 en 5, hal 9 en de weegbrug en de aanleg van de open(bare) ruimte in de omgeving, zal dit masterplan eveneens het nieuwe vertrekpunt vormen.
Foto: Stad Leuven: Tim Buelens
Foto: Matexi
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten