Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Masterplan Merksem-Zuid in de startblokken

De stad Antwerpen en het district Merksem gaan op zoek naar een multidisciplinair team om in 2021 en 2022 een masterplan uit te werken voor Merksem-Zuid. Het project omvat het gebied tussen de IJzerlaanbrug, de Ingenieur Menneslaan, de Bredabaan, de Deurnsebaan en het Albertkanaal. Kandidaturen kunnen ingediend worden tot donderdag 6 augustus om 9 uur.

Masterplan Merksem-Zuid in de startblokken
Merksem-Zuid staat ook wel bekend als 't Dokske en de Kop van Merksem. Aan het Albertkanaal is er een mix van industrie en bedrijvigheid en daarachter bevinden zich woningen die tot vlak tegen de bedrijven gelegen zijn. De economische activiteiten hebben dit deel van Merksem mee gevormd. Maar er wonen ook veel mensen die over weinig publieke ruimte beschikken, zoals pleintjes, groen, sport- en spelgelegenheid.
 
Het masterplan betekent het startschot van de herwaardering van de hele buurt. Het doel is om de uitdagingen en noden van de omgeving in kaart te brengen. Het masterplan moet de focus leggen op een kwalitatief en veilig openbaar domein, een betere wijkcirculatie voor zwaar vrachtverkeer in het dichte woongebied en een goed evenwicht tussen wonen en bedrijvigheid langs de kades van het Albertkanaal en ’t Dokske.
 
De voorstellen moeten de wijk ook sociaal versterken. Er wordt een strategie verwacht voor de gefaseerde uitvoering van de verschillende deelaspecten van het masterplan: van quick wins, proefopstellingen en schetsontwerpen voor de publieke ruimte tot een bredere algehele visie op de wijk. 
 
Daarom wordt gezocht  naar een multidisciplinair team met kennis en ervaring in ruimtelijke planning, mobiliteit, ontwerp van publieke ruimte, sociale planning, bedrijfseconomie en met een technische bagage op het vlak van hydrologie en ecologie. Het team beschikt bovendien over sterke communicatieve capaciteiten.
 
De procedure tot de aanstelling van het ontwerpteam verloopt in twee fasen. In de eerste fase dient de kandidaat-inschrijver zijn aanvraag tot deelneming in. Tijdens fase twee krijgen maximaal drie geselecteerde kandidaten een uitnodiging om een offerte in te dienen op basis van het bestek.
 
 In 2021-2022 wordt het masterplan uitgewerkt. De verwachting is dat de resultaten van het masterplan in 2023 worden bekendgemaakt. Na het masterplan zal in datzelfde jaar nog een concreet ontwerp worden opgemaakt voor de heraanleg van de publieke ruimte. Dit zal dan vanaf 2024 worden uitgevoerd.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten