Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Masterplan Rubenshuis breidt uit en timing wijzigt

Een nieuw multifunctioneel gebouw en de tuin van het Rubenshuis openen in de zomer van 2024 de deuren. Onverwacht hoge kosten voor de restauratie van de kunstenaarswoning vragen echter om een bijgewerkt plan waardoor de timing van die heropening onvermijdelijk wijzigt.

Ontwerp zonder titel - 2023-11-06T090632.529
Ans Brys

In de tuin worden dit najaar en volgend voorjaar de struiken, heesters en bollen aangeplant, zodat ze in de zomer van 2024 door het publiek bewonderd kunnen worden. De restauratie van de kunstenaarswoning is echter een zorg. De totale kost blijkt aanzienlijk hoger dan geraamd door onder andere stijgende grondstofprijzen en inflatie. Daarenboven is in het gebouw asbest aangetroffen die eerst zorgvuldig moet worden verwijderd. 

Omdat de stad zorgvuldig wil omspringen met de beschikbare financiële middelen en de wettelijke procedures gerespecteerd moeten worden, wordt een nieuw plan van aanpak, met een nieuwe inschatting van de kosten, uitgewerkt. Daardoor verschuift de timing en zal de kunstenaarswoning de deuren niet in 2027 openen.

Deze wijziging in de planning grijpt het Rubenshuis aan om het masterplan voor renovatie uit te breiden naar het aangrenzende Kolveniershof. De combinatie drukt op langere termijn de kostprijs. Museum en Kolveniershof openen ten vroegste in 2030 de deuren.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten