Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Masterplan voor Leuvense podiumkunstensite

De stad Leuven werkt aan een gloednieuw podiumkunstengebouw dat tegen 2027 klaar moet zijn. Het cultuurcomplex vormt de kern van een nieuwe podiumkunstensite die het oudste deel van Leuven herstelt en zorgt voor publieke ruimte met meer water en groen.  

Masterplan voor Leuvense podiumkunstensite © Uschi Claes

Om dit in goede banen te leiden, maakte het gerenommeerde architectenbureau Sergison Bates Architects uit Londen samen met de stad een masterplan voor de brede omgeving op. Dit vormt het kader voor de verdere ontwikkeling van de site en haar deelprojecten. Eind september wordt het masterplan ter goedkeuring voorgelegd op de gemeenteraad. 


Leuven kiest er bewust voor om de nieuwe culturele infrastructuur in de binnenstad te bouwen, in de omgeving rond het voormalige Sint-Pietersziekenhuis dat momenteel wordt afgebroken. De site bestaat uit het nieuwe podiumkunstengebouw en de daarnaast gelegen Romaanse Poort, de Predikherenkerk en de publieke ruimte die deze plekken verbindt.


De kunstensite nestelt zich op een blauwgroene as die culturele, creatieve, educatieve en erfgoedspelers met elkaar verbindt. Via de Brusselsestraat sluit de site bovendien aan op toeristische trekpleisters, zoals het historische stadhuis en de Sint-Pieterskerk, de Oude Markt en de Universiteitshallen.

Water, groen en geschiedenis

“De hele omgeving in dit gedeelte van de binnenstad was door het ziekenhuis grondig aangetast. De Dijle was onzichtbaar en de enorme ziekenhuistorens overschaduwden de historische gebouwen in de buurt. Gelukkig wordt deze mastodont nu geveld en krijgt de omgeving weer ademruimte. Het nieuwe masterplan grijpt immers terug naar de landschappelijke en historische basis om een nieuwe toekomst te bouwen”, verzucht schepen van Ruimtelijk Beleid en Onroerend Erfgoed Carl Devlies.


De verschillende Dijlearmen komen, waar mogelijk, bovengronds. “Onder meer in de Brusselsestraat wordt het rivierwater op verschillende plekken weer zichtbaar. Het markeert het begin van de uitgebreide winkelwandelzone en de plaats van de oude stadsomwalling. Voor het concrete ontwerp organiseert de stad in de loop van oktober een buurtoverleg met de bewoners en handelaars”, vervolgt schepen Devlies.

Pleintjes en doorsteken

Door de inplanting van het nieuwe podiumkunstengebouw langs de rooilijn van de Brusselsestraat en de vele doorgangen en tussenpleintjes, herstellen de architecten het typisch Leuvense netwerk van pleintjes en snelle doorsteken. De bedoeling is een heerlijke verblijfplaats te creëren met grote kans op een verrassende culturele prikkel.


De lijst van waardevolle gebouwen in de onmiddellijke omgeving is lang en indrukwekkend: de Predikherenkerk, de hele Romaanse Poort met de historische binnenkoer, het restant van het oude Sint-Pietersgasthuis, enkele stadspanden langs de Aa, een zijriviertje van de Dijle, ... ”Al deze gebouwen krijgen nieuw leven ingeblazen. We onderzoeken nu hoe deze historische gebouwen ingezet kunnen worden om het geheel nog levendiger te maken”, aldus Carl Devlies.

Culturele infrastructuur

“De vraag naar een grotere ruimte en ideale omstandigheden om podiumkunsten te presenteren en de mogelijkheid om grotere en technisch uitdagendere voorstellingen te kunnen aanbieden, leeft al meer dan 15 jaar. Leuvenaars houden van cultuur, de vraag naar meer aanbod en publiekscomfort blijft stijgen. Leuven is klaar voor een sterke nieuwe impuls op het vlak van culturele infrastructuur die voldoet aan deze en toekomstige noden. De podiumkunstensite biedt een ‘future-proof-antwoord, als stedelijke ontmoetingsplek en vernieuwende kunstenplek met lokale, regionale en internationale ambitie”, vertelt schepen van Cultuur Denise Vandevoort.

De plannen passen in de ontwikkeling van de Benedenstad die in het najaar van 2019 uitgebreid is voorgesteld aan de Leuvense bevolking. Het masterplan van de podiumkunstensite en het daaropvolgende voorontwerp krijgt mee vorm door de input die Leuvenaars en andere betrokken actoren gaven. Dit is zonder meer belangrijk voor het hele project, zowel in de bouwfasen als in de uitrol vanaf 2027. Leuven heeft de ambitie om in 2030 ‘Europese Culturele Hoofdstad’ te worden. De podiumkunstensite wordt een belangrijke extra troef om die kandidatuur kracht bij te zetten.

(c) Sergison Bates Architects

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten