Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

MDW en V+ ontwerpen nieuw RTBF-gebouw

Net zoals de Vlaamse Radio- en Televisieomroep (VRT) begin dit jaar (zie Bouwkroniek van 15 januari 2015, blz. 5-10) heeft nu ook de RTBF een architectuurontwerp gekozen voor zijn nieuwe omroepgebouw. De winnaar is het samenwerkingsverband tussen de twee Brusselse bureaus MDW en V+, i.s.m. Tractebel Engineering en Socotec. Het nieuwe gebouw zal een oppervlakte van 41.000 m² hebben. Het toekomstige RTBF-gebouw zal volledig gescheiden zijn van het VRT-complex, maar bevindt zich op dezelfde site aan de Reyerslaan in Brussel. Vandaag zitten beide zenders nog in hetzelfde gebouwencomplex, hoewel beide vleugels ook nu al zo goed als afgescheiden zijn.

MDW en V+ ontwerpen nieuw RTBF-gebouw

Na een open oproep, gecoördineerd door de Brusselse bouwmeester, kreeg de Franstalige omroep vorig jaar in totaal 47 dossiers binnen van nationale en internationale architecten en ontwerpteams. Vijf geselecteerden kregen de opdracht een voorontwerp te maken. Lacaton & Vassal Architectes uit Parijs en Office Kersten Geers David Van Severen uit Brussel behoorden tot de finalisten, net als de Brusselaars van L'Escaut architecture die een team vormden met de Franse architect Rudy Ricciotti. Ook de Brusselse bureaus MDW en V+ sloegen de handen in elkaar. Met de Bjarke Ingels Group (BIG) uit Kopenhagen bevond zich tevens een grote internationale naam bij de finalisten.

De winnaar die het nieuwe RTBF-gebouw zal mogen ontwerpen, is dus het samenwerkingsverband tussen de twee Brusselse bureaus MDW en V+, i.s.m. Tractebel Engineering en Socotec. MDW architecture is het bureau rond de architecten Marie Moignot en Xavier De Wil. Samen met hun team hebben ze al aan talrijke grote projecten meegewerkt. Zo is het wooncomplex La Savonnerie in Anderlecht van hun hand, net als de nieuwe politietoren van Charleroi, twee realisaties waarvoor ze verschillende awards ontvingen. De tweede Brusselse partner V+, kort voor 'Vers plus de bien-être', werd opgericht door Jörn Aram Bihain en Thierry Decuypere. Hun bureau ontwierp ook het regionale RTBF-gebouw in Charleroi en de bekroonde watertoren van Ghlin.

De opdracht voor het RTBF-gebouw was gedeeltelijk vergelijkbaar met die voor de VRT: een nieuw duurzaam omroepgebouw dat moet ingeplant worden op de huidige Reyerssite. De RTBF vroeg wel een kleinere oppervlakte (41.000 m²), terwijl het VRT-complex 55.000 m² vereist. Het RTBF-gebouw komt te liggen tussen de huidige televisiestudio's en het kleine kerkhof, het zogenaamde Ereperk der Gefusilleerden.

De architecten van MDW en V+ tekenden geen exuberant project, geen mediapaleis, geen cité, maar eerder een Maison de Média. Het is een functioneel gebouw, open en subtiel, maar toch met een eigen persoonlijkheid en tegelijk harmoniërend met het ontwerp van het VRT-complex. Dat laatste wordt opgetrokken aan de overzijde van het Reyerspark en zal worden ontworpen door Robbrecht en Daem architecten uit Gent, dat een consortium oprichtte met Dierendonckblancke, Arup UK en VK Group, met in onderaanneming Bureau Bas Smets en Muller Van Severen. Het interieur van het VRT-gebouw is eveneens helder en toegankelijk en laat een vlotte circulatie toe, zowel voor personeelsleden als voor bezoekers. Er waren 66 kandidaat-ontwerpers voor het VRT-gebouw, van wie er eveneens vijf de finale haalden.

Nieuwe stadswijk

De terreinen van de openbare omroepen VRT en RTBF worden de komende jaren herontwikkeld tot een nieuwe stadswijk met naast nieuwe omroepgebouwen ook plaats voor andere mediabedrijfjes, woningen en voorzieningen. Naast de twee nieuwe omroepgebouwen komen een park van 8 ha en 2.000 tot 3.000 woningen met allerlei openbare voorzieningen. 'Mediapark.brussels' moet uitgroeien tot een regionaal park vol activiteiten, waar ook plaats is voor woningen en dat in de omgeving en omringende wijken wordt geïntegreerd. De geplande nieuwbouw van de Nederlandstalige en Franstalige radio- en televisiezenders is het eerste project dat in dit nieuwe mediapark zal worden gerealiseerd.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten