Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Mechelen verzamelt plastic afval voor 3D-geprinte zitbanken

Revive, de projectontwikkelaar van de toekomstige Komet-wijk in Mechelen, vraagt aan alle Mechelaars om zoveel mogelijk plastic afval bij te houden. Het afval zal worden gebruikt als grondstof voor design zitbanken die worden geproduceerd met een 3D-printer. Op zaterdag 7 september kan iedereen zijn plastic afval (enkel harde plastics zijn bruikbaar) komen afgeven, tijdens een evenement op de site van het woonproject. Per bank zal ongeveer 85 kg plastic worden gerecycleerd.

Mechelen Revive plastic zitbanken Komet

“Plastic is het symbool van de milieuproblemen van vandaag. Uit studies blijkt dat 80% van alle plastic in de zee afkomstig is van vervuiling via kanalen, riolen en rivieren. Met initiatieven zoals deze kunnen we dat percentage stap voor stap naar beneden halen én er bovendien iets moois mee doen”, zegt Nicolas Bearelle, CEO van Revive.

Concreet wordt het verzamelde plastic afval gebruikt om met een 3D-printer design zitbanken te maken. Voor de vastgoedspeler is het initiatief een verlengstuk van zijn visie voor de toekomstige woonwijk Komet. Die belooft namelijk het duurzaamste woonproject van Mechelen te worden: een bijna-energieneutrale wijk waar geen fossiele brandstoffen worden gebruikt. Zo zullen 1.200 m² zonnepanelen in combinatie met warmtepompen het verbruik van de bewoners opvangen.

Ecologische filosofie

“Het initiatief is een leuke manier om alle Mechelaars een steentje te laten bijdragen aan een duurzame stad. Achteraf kunnen ze ook zelf genieten van het resultaat, want we gaan de zitbanken in oktober aan het fietspad langs de Vaart plaatsen zodat ze publiek toegankelijk zijn. Het past bovendien perfect binnen onze ecologische filosofie als projectontwikkelaar: wij zetten uitsluitend in op reconversie van vervuilde en verloederde sites die we telkens herontwikkelen tot duurzame, groene en levendige wijken”, aldus Nicolas Bearelle.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten