Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Mechelen zet laatste fase Tinel-project in gang

Enkele jaren geleden startte de vernieuwing van de Tinelsite in het noorden van de Mechelse binnenstad. De stad creëert hier een nieuw woongebied met kwalitatieve publieke ruimte en groen. Die metamorfose verloopt gefaseerd. Nu begint de laatste fase van dit project met de heraanleg van de Kattenbleekstraat.

Mechelen zet laatste fase Tinel-project in gang
Aansluitend volgt dan nog het laatste deel van het Tinelpark. Het Tinelpark past in het ambitieuze tuinen- en parkenplan van Mechelen. Met dit plan creëert de stad een groene gordel van parken die op nauwelijks enkele honderden meters van elkaar zijn verwijderd.

“De publieke ruimte speelt in het project een belangrijke rol. De Tinelsite moet uitgroeien tot een aangenaam nieuw stadsdeel, waar het leuk is om te wonen en te vertoeven. Het aanbod van verschillende types van wooneenheden, maakt van de site een trekpleister voor jong en oud. De ‘langste bank van Mechelen’ trekken we verder door. De aanwezige bomen blijven behouden. We planten nieuwe bomen en lage beplanting, zoals struiken en bloemen. Het Tinelpark wordt zo nog meer een plek om even te verpozen”, aldus Greet Geypen, schepen van Stadsontwikkeling.

De zone ter hoogte van gebouw Baskerville is als eerste aan de beurt. De ruwbouw van de muur naast de Tinellaan staat er al. Hierna zal de bouwwerf opschuiven richting het Gendarmenhof en de Van Busleydenstraat. Het werfverkeer gebruikt nog de tijdelijke asfaltstrook achter de gebouwen Maigret, Adjudant en Poirot. Nadien verdwijnt ook die asfaltstrook en zal het Gendarmenhof in dezelfde materialen als de rest van het Tinelpark afgewerkt worden.

“Het Tinelpark bestaat uit verschillende zones. De zones aan Kazerne Dossin en Het Predikheren zijn al klaar. Dit jaar volgen de andere zones. Deze leggen we in dezelfde stijl aan als het eerste deel van het park”, verduidelijkt Patrick Princen, schepen van Parken en Stadstuinen.

“Er worden ook extra publieke fietsenstallingen voorzien aan de parktoegang langs de Van Busleydenstraat. Tenslotte komen er speelplekken zoals een voetbalkooi - netjes opgaand in het park - en kleine, natuurlijke spelelementen. De waterspiegel aan Het Predikheren zal in de loop van het voorjaar overdag weer gevuld zijn met water. Als laatste wordt de Van Busleydenstraat heraangelegd. Deze straat wordt terug enkelrichting naar de vesten, maar met veel meer groen dan voorheen.”

Het voetpad ter hoogte van de in- en uitrit van de parking wordt ook hersteld. De kapotte tegels worden verwijderd en vervangen door kasseien die beter bestand zijn tegen de overrijdende wagens. Op vraag van enkele bewoners zullen deze werken in twee gesplitst worden. Zo kan de parking tijdens de werken toch beperkt gebruikt worden. De werkzaamheden zullen vermoedelijk in februari uitgevoerd worden en ongeveer twee weken in beslag nemen. De precieze aanvangsdatum is afhankelijk van het weer.

In 2018 opende de ondergrondse Tinelparking voor het publiek. De buurt maakte toen ook kennis met het eerste deel van het Tinelpark rond het Predikherenklooster. In 2019 namen de eerste bewoners hun intrek in de gebouwen aan de Tinellaan (Poirot, Adjudant en Maigret). Ook Het Predikheren opende dat jaar feestelijk de deuren. De nieuwe bib ontving sindsdien heel wat lof en prijzen.
 
De voorbije twee jaar werd gewerkt aan de andere gebouwen (Sjampetter, Baskerville, Brigadier en Holmes). Sinds de zomer van 2021 is Baskerville bewoond. Dit voorjaar worden het gebouw Brigadier in de Kattenbleekstraat en het gebouw Holmes met patiowoningen aan het Gendarmenhof afgewerkt. Dat betekent dat ook de laatste nieuwe bewoners in de nabije toekomst kunnen verhuizen naar hun woning op de Tinelsite.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten