Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Meest duurzame woonproject van Brugge krijgt eigen energiecentrale

De werken voor de bouw van Kolenkaai in Brugge zijn gestart. De vroegere showroom en magazijnen van badkamer- en verwarmingsspecialist Van Marcke in Brugge transformeren in een groene binnentuin van 3.500 vierkante meter met 111 nieuwe woongelegenheden die worden aangesloten op een warmtenet.

BKBC - 2024-10-07T093628.238
Van Marcke

“De buurt rond Kolenkaai staat symbool voor hoe het Brugge van morgen zien”, zegt Dirk De Fauw, burgemeester van Brugge. “Rond onze historische en beschermde kern is er nood aan een woonaanbod dat tegemoetkomt aan de noden van vandaag. Ontwikkelaars beseffen dat duurzaamheid niet beperkt blijft tot een gebouw, en dat idee onderschrijven wij volledig. Zo zorgen we met de nieuwe Krakelebrug voor meer veiligheid voor fietsers en sluit ze perfect aan op de nieuwe wandelstrook langs het water.”

Door zijn voormalige toonzaal, magazijnen en achterliggende gebouwen te herbestemmen, creëert ontwikkelaar MarckPoint 10.000 vierkante meter nieuw woongebied zonder nieuwe ruimte aan te snijden. Zo kan de groene rand rond de stad gevrijwaard blijven, terwijl het woonaanbod vlak bij de stad en al haar faciliteiten er wel op vooruit gaat.

Kolenkaai is het eerste Brugse gebouw met een eigen energiecentrale. Het hart van de centrale wordt gevormd door een BEO-veld dat bestaat uit 48 boorgaten tot een diepte van 150 meter onder de Kolenkaai ligt. Die zal via een buizensysteem warm water naar de woningen leiden.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten