Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Modulaire woonunits moeten dak- en thuisloosheid tegengaan

Minister van Wonen Matthias Diependaele wil jaarlijks elf miljoen euro spenderen aan modulaire woonunits voor dak- en thuislozen. Hiertoe zal Vlaanderen dit najaar een raamovereenkomst afsluiten met een drietal bouwers van dergelijke oplossingen.

AdobeStock_321381510

Vlaanderen wil de lokale besturen ondersteunen bij hun initiatieven tegen dak- en thuisloosheid, en voorziet daarom een jaarlijks budget van elf miljoen euro om modulaire woonunits te bouwen. Concreet zal de overheid de helft van elke woning subsidiëren, met een maximum van 145.000 euro per stuk. Op die manier hoopt Minister Diependaele jaarlijks een 150-tal woningen te kunnen realiseren. Het raamcontract focust zich op een snelle realisatie van units voor alleenstaanden tot gezinnen van vijf personen. Deze moeten aan alle hedendaagse eisen inzake energie, duurzaamheid en woonkwaliteit voldoen, en een levensduur van minstens dertig jaar garanderen. 

Ook woonmaatschappijen zullen permanent van de raamovereenkomst kunnen afnemen. De financiering gebeurt dan via de reguliere budgetten die de Vlaamse overheid ter beschikking stelt voor de realisatie van sociale woningen. Vanaf oktober 2023 krijgen de nieuwe woonmaatschappijen immers aangepaste toewijzingsregels opgelegd, waaronder de verplichting om jaarlijks minstens 20% van de toewijzingen voor kandidaten met een bijzondere nood (waaronder dus ook dak- en thuislozen) te reserveren. Aanvullend kan elke gemeente via de woonmaatschappij in haar lokaal reglement tot een derde van haar patrimonium voor deze specifieke doelgroep voorzien, wat toelaat om bijvoorbeeld ‘Housing First’-projecten te realiseren. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten