Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Na cleanroom realiseert De Meeuw ook inkompaviljoen voor UZ Gent

Patiënten, medewerkers en bezoekers betreden het Universitair Ziekenhuis Gent voortaan langs een gloednieuw modulair inkompaviljoen. Daarvoor deed het ziekenhuis beroep op de modulaire bouwfirma De Meeuw, dat eerder al een nieuwe cleanroom voor de ziekenhuisapotheek realiseerde.

Ontwerp zonder titel - 2024-03-11T144747.552
De Meeuw/UZ Gent

Het tijdelijke transparante inkompaviljoen, met een totale oppervlakte van bijna 1.500 m², is volledig opgebouwd uit 75 geprefabriceerde bouwmodules.  

De voorgevel bestaat uit glas en een staalstructuur. De vormgeving en indeling nodigt bezoekers uit om binnen te komen en laat hen in een vloeiende beweging doorstromen naar de correcte wandelrichting. 

De aanmeldzuilen, de inschrijfbalies met loketten en de gespreksruimtes voor vertrouwelijke gesprekken werden strategisch geïntegreerd. Het nieuwe paviljoen huisvest daarnaast een aantal administratieve backofficediensten. De loketten zijn dankzij een rolgordijn volledig afsluitbaar. Veiligheidsglas zorgt voor de veiligheid van de medewerkers, patiënten en bezoekers. Akoestische scheidswanden dragen samen met de wand- en plafondelementen en de zonneschermen bij aan een aangenaam werkklimaat. De houtaccenten benadrukken het warme en natuurlijke karakter van de ruimte.

Een VRF-aircosysteem koelt en/of verwarmt alle ruimtes. Het ventilatiesysteem type D creëert een zuiver en gezond binnenklimaat.  

Ontwerp zonder titel - 2024-03-11T144938.056
De Meeuw/UZ Gent

Cleanroom

Omdat elke ziekenhuisapotheek in ons land vanaf 2026 over een cleanroom moet beschikken die aan strenge Europese PIC/S- normering voldoet, nam UZ Gent ook hierin een voortrekkersrol. De ontwerp- en engineeringafdeling van De Meeuw vertaalde samen met gespecialiseerde partners de noden naar een technisch en functioneel ontwerp met een totale oppervlakte van 2.250m², verspreid over twee verdiepingen. De cleanroom biedt via het box-in-box principe een oppervlakte van 900m², de grootste van België.

Het gebouw voldoet aan de strengste Europese normen op vlak van ventilatie en luchtdichtheid. Om de technische installaties mogelijk te maken, werden de bouwmodules voor het gelijkvloers tot 4,5 meter hoogte aangepast. De betonnen vloeren werden in bepaalde zones extra versterkt en trillingvrij uitgevoerd, om zo de draagkracht en stabiliteit te garanderen voor de volledige apotheekinfrastructuur. 

Ontwerp zonder titel - 2024-03-11T144917.391
De Meeuw/UZ Gent
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten