Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Natuurlijk waterzuiveringssysteem voor Oud-Berchem

Het regenwater dat op de Singel ter hoogte van Oud-Berchem en een stuk van de omliggende wijk valt, wordt binnenkort opgevangen in Natuurpark Wolvenberg. Het natuurlijke waterzuiveringssysteem daarvoor is klaar en zal de omgeving helpen behoeden voor wateroverlast. Het omgevingsgroen is al deels aangelegd, dit najaar wordt dit verder afgewerkt met bijkomende beplanting. Het groen zorgt ervoor dat het volledige systeem zo natuurlijk mogelijk integreert in het landschap van Park Brialmont.

Natuurlijk waterzuiveringssysteem voor Oud-Berchem

De zuivering gebeurt op basis van een korrelvormig, stenig materiaal waaraan de vervuiling blijft kleven. Het filterzand moet slechts om de 15 tot 20 jaar worde gereinigd of vervangen. Het zuiveringsconcept werd ontwikkeld in overleg met Aquafin en studiebureaus Sweco en Cluster.

Het ingenieuze systeem leidt regenwater afkomstig van de rijweg van de Singel en enkele straten langs de Uitbreidingsstraat in Berchem naar het park, om het daar te laten infiltreren. In totaal gaat het om de afwatering van 3,8 ha verharding. Het wordt in gebruik genomen zodra de rioleringswerken aan de Uitbreidingsstraat zijn afgerond.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten