Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

NAV reikt Jo Crepain Prijzen uit

Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) reikte in Gent voor de tweede keer de Jo Crepain Prijzen uit. De vereniging wil met dit initiatief architecten aanmoedigen die voortrekkers zijn op het vlak van architectuur, een uitgekiende bedrijfsvoering en maatschappelijk engagement.

nav
ALL RIGHTS RESERVED WWW.BARTLASUY.COM

Callebaut-architecten mag zich het meest Beloftevol Startend Architectenbureau noemen. Omgeving ging met de prijs voor Innovatief Architectenbureau aan de haal. De Carrièreprijs was voor het duo Ralf Coussée en Klaas Goris. Robbrecht en Daem Architecten en denc!-studio wonnen in 2013 de eerste Jo Crepain Prijzen die voortaan tweejaarlijks zullen worden uitgereikt en tevens een eerbetoon brengen aan Jo Crepain, één van de meest invloedrijke Belgische architecten van de vorige eeuw.

De uitreiking vond plaats tijdens een wervelende show in de Aula Academica van UGent. Na een panelgesprek met de juryleden en presentator Wim De Vilder was het aan NAV-voorzitter Kati Lamens om de winnaars van de tweede editie van de Jo Crepain Prijzen bekend te maken. “Voortaan zetten we elke twee jaar vernieuwende bureaus in de kijker. Met de prijzen willen we echter de hele sector een hart onder de riem steken. Want als er één ding is dat architecten meer verdienen, dan is het boven alles erkenning”, aldus de voorzitter.

Coussé & Goris architecten

De Carrièreprijs ging naar Coussé & Goris architecten uit Gent. “Een logische keuze. Net als Jo Crepain werden ze ooit gepolst om Bouwmeester te worden, maar daar hebben ze, uit passie voor hun beroep en door hun verslaving aan toparchitectuur, vriendelijk voor bedankt. Het zijn authentieke en collegiale architectuurpersoonlijkheden die een rechte en ethische lijn aanhouden in alles: hun innovatieve architectuur, hun bedrijfsvoering, hun engagement in het onderwijs, …”, vindt architect en jurylid Luc Binst, die tot 2008 samen met Jo Crepain het kantoor Crepain Binst Architecture runde.

“Ze slagen erin om zich te laten respecteren door de bouwwereld, ze durven op hun strepen staan en durven hun mond te roeren in functie van de werkbaarheid van ons beroep. Daar plukken ze nu de vruchten van. Het is ook een weloverwogen keuze om deze prijs nu, op dit specifieke moment in hun carrière, toe te kennen. We zochten immers architecten die een lange en bewezen staat van dienst hebben met veel ervaring, maar die nog altijd brandend actueel zijn en zo een ambassadeursrol voor onze sector kunnen vervullen. Ik ben daarom erg verheugd met deze keuze”, aldus Luc Binst.

Projecten van Coussée & Goris Architecten zijn onder meer het Zwin Natuurcentrum in Knokke-Heist (i.s.m. GAFPA bureau voor architectuur en stedenbouw), de Waalse Krook in Gent (i.s.m. RCR Arquitectes) en het crematorium Hofheide in Holsbeek ( eveneens i.s.m. RCR Arquitectes).

Callebaut-architecten

De prijs voor Beloftevol Startend Architectenbureau ging naar Callebaut-architecten. In het juryrapport staat te lezen dat het kantoor al sinds 2006 vanuit Drongen aan de weg timmert in de nichesector van renovatie en restauratie van erfgoed. De restauratie van klassevolle monumenten pakken ze graag wetenschappelijk aan, met grondig vooronderzoek.

“Wij geloven dat architectuur zo ontworpen moet worden dat zij mensen het potentieel toont van anders leven, of het nu gaat om kleiner wonen in de stad, meer investeren in duurzame materialen, of investeren in de blijvende waarde van beschermd erfgoed”, aldus zaakvoerder Wouter Callebaut.

Callebaut-architecten is begonnen met twee medewerkers en vierde vorig jaar zijn tienjarige bestaan met tien vaste medewerkers. “Nu willen we vooral bestendigen. Een belangrijk aspect hierbij is investeren in een goede draagkrachtige basis voor het kantoor. Dit omvat o.a. het goed op punt zetten van de organisatie en de  efficiëntie, maar evengoed in de opleiding en de opvolging van de huidige medewerkers. Onze ambitie is dan ook om ervaren medewerkers te laten doorgroeien tot partners en uiteindelijk ook tot vennoten van het bureau”, aldus Wouter Callebaut.

Studiebureau Omgeving

Studiebureau Omgeving mocht terug naar Berchem met de eerste prijs in de categorie Innovatief Architectenbureau. Andere genomineerden waren Stramien, a2o en EVR architecten. Vooral de organisatiestructuur van Omgeving is volgens de jury uniek en een antwoord op de zelfstandigenstructuur die voor de meeste kantoren zo onontkoombaar is.

Omgeving is namelijk een coöperatieve vennootschap waarin ongeveer de helft van de werknemers aandelen hebben, en directe inspraak krijgen. 30% van de winst wordt onder iedereen gelijkmatig verdeeld, ongeacht het aandeelhouderschap, de anciënniteit of de functie, dus ook de poetsvrouw deelt mee. Daarnaast is er het grote maatschappelijke engagement, onder andere als ontwerper van vzw Ringland.

“De prijs is voor ons een grote stimulans om in elk stedenbouwkundig, landschappelijk en architecturaal project naast de ontwerpende ook de maatschappelijke meerwaarde te blijven zoeken en dit engagement te laten doorsijpelen in zowel het onderzoek, het ontwerp als de uitvoering”, aldus de architecten van Omgeving.

 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten