Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Nederlandstalig scholencomplex ‘Mutsaard’ ingehuldigd

Het gloednieuwe schoolcomplex Mutsaard in Brussel opende begin dit jaar voor het eerst haar deuren voor de leerlingen van de kleuter- en lagere school Koningin Astrid en het Hoofdstedelijk Atheneum Karel Buls. Het schoolcomplex biedt onderdak aan 744 leerlingen. Dankzij het nieuwe gebouw breidt de Stad Brussel haar capaciteit in het Nederlandstalig onderwijs opnieuw sterk uit met 264 plaatsen.

Ontwerp zonder titel - 2024-02-16T083924.972
LUCID_LOWarchitecten

Het project omvat 10.821m2 aan nieuwe infrastructuur. In het ontwerp van LOW architecten werd de nadruk gelegd op de kwaliteit van het lesgeven en de schoolervaring van de leerlingen. Dit uit zich bijvoorbeeld in de mogelijkheden tot openluchtonderwijs, de punctuele verbredingen in de gangen voor informeel overleg, groepswerk of studie met daarbij een bijzondere aandacht voor lichtinval en akoestiek. 

De buitenruimte is veel meer dan een gewone speelplaats: door de bestaande hellingen in het terrein te gebruiken en te versterken werd een waar landschap van speel-, sport- en groenzones gecreëerd. Het stelt een omgeving voorop die prikkelt en uitnodigt tot spel.

Door een doordachte plan-organisatie zijn al de ruimtes op de gelijkvloerse en ondergrondse verdieping ook buiten de schooluren inzetbaar voor de buurt. 

De gehele site is daarenboven doorgedreven passief en legt ook de nadruk op waterbeheer door zowel in te zetten op vermindering van verbruik als op regenwaterrecuperatie, buffering en infiltratie.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten