Nieuw bouwbedrijf ontwikkelt enkel CO2-neutrale projecten
Vier Vlaamse bedrijven bundelen hun krachten in het nieuwe collectief O3 Shift dat zijn hoofdzetel in Westerlo krijgt. Samen gaan ze voortaan enkel nog CO2-neutrale projecten realiseren. Het eerste wapenfeit van O3 Shift is een woonproject met 71 appartementen in Lier, meteen de duurzaamste woningen van de stad. Het nieuwe bouwbedrijf heeft 1.200 CO2-neutrale woningen in heel België in de pijplijn en hoopt met zijn visie en innovatieve aanpak een schokgolf door de bouwsector te jagen.
De bouwsector is wereldwijd verantwoordelijk voor 47% van alle CO2-uitstoot. Daarvan is 11% afkomstig van het staal en beton dat we gebruiken om gebouwen op te trekken. Reden genoeg voor het nieuwe Belgische bouwbedrijf O3 Shift uit Westerlo om het over een andere boeg te gooien en de bouwsector drastisch te vergroenen.
“Een traditionele bouwwerf met zijn betonmolens, metsers en bakstenen ziet er vandaag nauwelijks anders uit dan honderd jaar geleden. De bouwsector is altijd al een bijzonder conservatieve sector, maar de klimaatopwarming stelt ons vandaag voor grote uitdagingen. We moeten dan ook zekerheden in vraag durven stellen en onze processen verbeteren”, zegt Dirk Thys, gedelegeerd bestuurder en initiatiefnemer van O3 Shift.
Dirk Thys, zaakvoerder van Thys Bouwprojecten, haalt nog drie andere partners aan boord: SEDS, O3 Development en CLT-S. De ambities zijn groot. Samen gaan ze het engagement aan om enkel nog CO2-neutrale bouwprojecten te realiseren. Dat doen ze niet alleen door gebruik te maken van circulaire bouwmaterialen of hernieuwbare energie om de werf van stroom te voorzien.
“Voor de dragende structuur van al onze projecten maken we gebruik van ‘cross laminated timber’ uit duurzaam beheerde bossen in plaats van het vervuilende staal en beton. Clt-hout is niet alleen zeer sterk en flexibel, het is ook een CO2-negatief materiaal omdat het CO2 capteert en vasthoudt. Via BIM (Building Information Modelling) creëren we een digitale tweeling van ons gebouw. Zo kunnen we de houten panelen voor de draagstructuur perfect op maat maken en monteren. Dankzij het uiterst nauwkeurige 3D-model kunnen we het beheer en het onderhoud van het gebouw tijdens de hele levenscyclus ook verbeteren. Zo kunnen we ook de foutenlast, die in een traditioneel bouwproject ongeveer 30% bedraagt, tot een minimum beperken”, verklaart Dirk Thys.
Kers op de taart van elk bouwproject van O3 Shift wordt het ingenieuze collectieve verwarmings- & koelsysteem op lage temperatuur SEDS, kort voor Sustainable Energy Distribution System. SEDS voorziet collectieve wooneenheden van sanitair warm water en een seizoensgebonden comforttemperatuur. Het is dus een ‘future proof’ en CO2-neutraal alternatief voor collectieve stookplaatsen.
Kers op de taart van elk bouwproject van O3 Shift wordt het ingenieuze collectieve verwarmings- & koelsysteem op lage temperatuur SEDS, kort voor Sustainable Energy Distribution System. SEDS voorziet collectieve wooneenheden van sanitair warm water en een seizoensgebonden comforttemperatuur. Het is dus een ‘future proof’ en CO2-neutraal alternatief voor collectieve stookplaatsen.
“SEDS functioneert op alle mogelijke energiebronnen, zowel die van vandaag als die van morgen. Het systeem is bijzonder flexibel en zal op elk moment de meest interessante bron aanspreken om de comforttemperatuur te garanderen. Zo wordt zonne-energie gebruikt wanneer die het meeste schijnt. Leveren die onvoldoende stroom, schakelen we over op andere energiebronnen. Het SEDS-systeem werkt ook als een soort flexibele warmtebatterij. Wanneer er een overschot is aan energie, dan wordt deze energie opgeslagen onder de vorm van sanitair warm water”, legt Dirk Thys uit.
Al deze nieuwe inzichten, innovatieve technieken en processen komen samen in het woonproject dat O3 Shift momenteel aan het optrekken is in de Bollaarstraat in Lier. Daar verrijzen 71 huurappartementen voor starters en jonge gezinnen. Twee gebouwen hebben momenteel al hun maximale hoogte bereikt, voor het derde bouwblok wordt momenteel de kelder uitgegraven.
“Bouwen met clt is niet alleen een goede zaak voor het klimaat, het is ook een bijzonder snelle manier van werken. Zo werd de clt-structuur van het eerste bouwblok met veertien appartementen in amper twee weken tijd recht gezet. Het complex krijgt een binnentuin, een ondergrondse parking met laadpalen en een overdekte fietsenstalling. Zonnepanelen en geothermie zorgen voor groene energie. We ambiëren met dit project het Breeam Excellent-certificaat, waardoor dit één van de meest duurzame woonprojecten in België wordt”, aldus Thys.
Het project in Lier is het eerste CO2-neutrale bouwproject van het nieuwe ambitieuze O3 Shift, maar er zitten de komende jaren nog 1.200 uiterst duurzame woningen in de pijplijn, onder meer in Brussel, Mol en Genk.
“Het is onze plicht richting de maatschappij en het milieu om woningen te bouwen die er binnen 100 jaar nog staan. Als groep combineert O3 Shift de vakkennis van diverse, leidende ondernemingen om circulaire vastgoedprojecten te realiseren van A tot Z. We willen zorgen voor een revolutie in de vastgoedsector. We willen de maatschappij meer zuurstof geven, meer O2 dus, vandaar de O3 in onze naam”, besluit Dirk Thys.