Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Nieuw gebouw voor Nationaal Crisiscentrum

Het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) van België wordt vanaf 2024 ondergebracht in een nieuw gebouw in Brussel, het Networks NØR. De nieuwe werkruimte voor de medewerkers van het Nationaal Crisiscentrum zal voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen, zowel op het vlak van externe en interne risico’s, als op het vlak van de risico’s verbonden aan de informatieveiligheid.

nieuw gebouw
©bannafarsai - stock.adobe.com
Eind november ging de ministerraad akkoord met de aankoop van twee kantoorgebouwen, Möbius II en Networks NØR, in de Brusselse Noordwijk, dit met het oog op de toekomstige huisvesting van federale overheidsdiensten. De koopakte werd eind december ondertekend.
 
Het kantoorgebouw Networks NØR (ongeveer 13.500 m²) bevindt zich in het zakendistrict in het noorden van Brussel, op loopafstand van het Noordstation. Het gebouw werd ontwikkeld door Banimmo. De aankoopprijs van Networks NØR bedraagt ongeveer 93 miljoen €. Er zijn nog specifieke inrichtingswerken voorzien voor een bedrag van ongeveer 23,5 miljoen €, waarna het gebouw in de loop van 2024 beschikbaar zal zijn.
 
De verwerving van een duurzaam en passief kantoorgebouw past in de federale vastgoedstrategie om meer te investeren in eigen gebouwen in plaats van ze te huren. Het gebouw kreeg het Breeam label ‘outstanding’. Het is uitgerust met een opvangsysteem voor regenwater, ledverlichting, laadpalen voor elektrische wagens en fietsen, aanwezigheidsdetectie, drievoudige beglazing en zonnepanelen.
 
“Een modern en performant crisisbeheer vraagt een moderne en aangepaste infrastructuur. Het afgelopen jaar werd ons land geconfronteerd met allerlei crisis- en noodsituaties. Snel en efficiënt reageren is bij zulke incidenten cruciaal. Onze diensten moeten daarom kunnen werken in professionele en veilige gebouwen, waar zij alle technologische middelen voorhanden hebben. Met dit gebouw zullen zij verder bijdragen aan een veilig, weerbaar en modern crisisbeheer”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.
 
Vandaag is het Nationaal Crisiscentrum gehuisvest op twee verschillende sites. Deze huisvesting op twee afzonderlijke locaties was het gevolg van de personeelsversterking van het NCCN met 110 bijkomende voltijdse werknemers in het kader van de aanbevelingen van de parlementaire commissie na de terroristische aanslagen van 22 maart 2016 en de verwezenlijking van de beleidsvisie ‘NCCN2020’.
 
De huisvesting van de administratieve en operationele diensten van het NCCN in twee verouderde gebouwen op twee verschillende locaties is op organisatorische en operationeel vlak niet efficiënt. Door de rol van het NCCN bij het beheer van de Covid-19-crisis, besliste de federale regering in september 2020 om het personeelsbestand van het NCCN nogmaals uit te breiden met 65 voltijdse werknemers.
 
Tegelijk werd beslist om twee bijkomende diensten op te richten binnen het NCCN: de ‘International Crisis Management Cell’ (ICC) en de nationale eenheid voor het Europees Systeem voor Reisinformatie en -Autorisatie (ETIAS).
De ervaring en de tussentijdse conclusies van het NCCN inzake het beheer van de Covid-gezondheidscrisis tonen opnieuw aan dat de huidige infrastructuur niet voldoet aan de actuele en toekomstige vereisten van een Nationaal Crisiscentrum dat aangepast is aan alle situaties.
 
Het was dus dringend nodig om alle diensten van het NCCN te hergroeperen in één  gebouw dat aangepast is aan de eisen en opdrachten van het NCCN, en aan de normen en vereisten van een modern crisisbeheer.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten