Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Nieuw hoofdstuk van oud gerechtshof in Hasselt start na het bouwverlof

Na het bouwverlof start de ontmanteling en de sanering van het oud gerechtshof op de Hasseltse Havermarkt. Het nieuwe herbestemmingsproject van de ontwikkelaars Kolmont en Tans Urban Landmarks is een uitstekend voorbeeld van binnenstedelijke stadsontwikkeling met respect voor de historische waarde, maar met het oog op de toekomst.

BKBC - 2024-07-15T105742.754
Kolmont

Geen enkel gebouw in het centrum van Hasselt is zo iconisch als het oud gerechtshof aan de Havermarkt. Elke hoek van dit gebouw spreekt tot de verbeelding: de typerende eclectische interbellumarchitectuur met kenmerkende gele baksteen, het dominerend ingangsportaal met hoektoren en merkwaardige spits, de allegorische beeldhouwwerken van kunstenaar Boedts, het smeedwerk, de imposante hal met tongewelf en cementtegels met patronen in kleur en bronzen lamparmaturen …. 

Vrouwe Justitia wordt hier straks opgevolgd door de bewoners van 20 appartementen met één slaapkamer, 21 appartementen met twee slaapkamers, zeven appartementen met drie slaapkamers en vier stadswoningen met drie slaapkamers, een tuin en een terras. Voor het zover is wordt na het bouwverlof gestart met de ontmanteling van de gebouwen die deel zullen uitmaken van de site het ‘Gerechtshof’.

Aannemers Kolmont en Tans Urban Landmarks werken volgens de richtlijnen van Tracimat, een methode die zoveel mogelijk herbruikbare en recycleerbare grondstoffen haalt uit de sloop van gebouwen. I

Architecten met visie

Het ontwerp van het Gerechtshof is van de hand van twee architectenbureaus. Zesth Architects en architectenbureau Michel Janssen. Zesth Architects  ontfermt zich over de ontwikkeling van de nieuwbouwappartementen. Architectenbureau Michel Janssen, gespecialiseerd in de herbestemming van monumenten, neemt het bouwkundig erfgoed voor zijn rekening.

Het resultaat van de samenwerking tussen beide architecten is een herbestemming die oog heeft voor het verleden, maar tegelijk ook anticipeert op de toekomst. De gevels van het oud gerechtshof blijven in hun oorspronkelijke staat. Ze krijgen nieuwe ramen en een de inkom wordt verlaagd. De foyer blijft bewaard als entree en ontmoetingsplaats voor bewoners en bezoekers. De rechtszalen worden ontmanteld om plaats te maken voor appartementen.

Binnentuin en groen in de buurt

De eyecatcher van de herontwikkeling is zonder twijfel de verborgen binnentuin. Die wordt aangelegd op het dak van de ondergrondse parking, met bomen in volle grond. Samen met de andere fauna en flora moeten ze zorgen voor natuurlijke koeling en een aangenaam microklimaat. Het ontwerp is van Buro Landschap van Pieter Daemen uit Tongeren.

Als alles volgens plan verloopt, zouden de werken in 2027 afgerond moeten zijn en kunnen de eerste inwoners er hun intrek nemen.

BKBC - 2024-07-15T105815.864
Kolmont
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten