Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Nieuw ontwerp voor brug over Watersportbaan in Gent

Het ingenieursbureau Ney & Partners begint met de studie voor de bouw van een fiets- en voetgangersbrug over de Gentse Watersportbaan. De bouw begint in 2022,  een jaar later zou de brug klaar moeten zijn. Het vooropgestelde budget voor de werken aan de brugconstructie bedraagt 2.250.000 €, zonder btw. Het budget voor de omgevingsaanleg is 400.000 €, zonder btw. De stad Gent, de Provincie Oost-Vlaanderen en de Vlaamse overheid financieren het project.

Nieuwe brug Watersportbaan Gent
De realisatie van de brug is een belangrijke schakel in de hoofdfietsroute 'Westerringspoor'. De nieuwe brug komt in het verlengde van het binnenkort afgewerkte fietspad aan de Papiermolenstraat en het al gerealiseerde Alice Béviairepad aan Malem. In het verlengde van dit pad gaat de nieuwe fiets- en voetgangersbrug over het water om te landen op de Zuiderlaan. Fietsers en voetgangers kunnen hun weg daar voortzetten via de Strandlaan en aansluiten op het fietspad in de Vissersdijk. 
 
Zo vormt de brug het sluitstuk van één doorlopende fietsverbinding vanaf de Bloemekenswijk tot aan de Blaarmeersen, en in de toekomst het station Gent-Sint-Pieters. Er wordt verwacht dat dagelijks meer dan 3.000 fietsers en voetgangers gebruik zullen maken van de brug. De nieuwe fietsbrug is ook voor de provincie Oost-Vlaanderen een belangrijke schakel in de fietssnelweg F400 (de Gentse fietsring). Fietssnelwegen zijn de hoofdassen van het functionele fietsroutenetwerk en verbinden (Oost-)Vlaamse steden met economische knooppunten. De fietssnelweg is ook erkend als bovenlokale functionele fietsroute.
 
 
De stad Gent schreef vorig jaar een studieopdracht uit waar verschillende kandidaten op intekenden. Daaruit werden vier ontwerpêrs geselecteerd om een voorstel uit te werken. Deze werden voorgelegd aan een beoordelingscommissie onder leiding van de stadsbouwmeester. De studieopdracht werd gegund aan ingenieursbureau Ney & Partners dat  een jarenlange nationale en internationale ervaring heeft in het ontwerpen van infrastructuur en mooie referenties kan voorleggen inzake fiets- en voetgangersbruggen.
 
Ney & Partners overtuigde met een elegant en helder ontwerp en hield rekening met het zicht over de Watersportbaan in de richting van de stad. De ontwerpers kozen voor een brug die subtiel aanwezig is, zonder de aandacht naar zich toe te trekken. Het goed uitgekiende brugconcept is esthetisch, functioneel en op strategische plaatsen ook transparant. Ney & Partners tekende een hybride structuur, die kenmerken van een balkbrug en een boogbrug combineert. De vormgeving volgt daardoor optimaal de krachtwerkingen. 
 
De brug is 7 m breed en waaiert aan beide uiteindes wat uit om zo een comfortable aansluiting te maken op de Noorderlaan en Zuiderlaan. De zijplaten of flenzen van de stalen draagstructuur zijn niet over de hele lengte even hoog, en worden bovendien voorzien van een reeks verticale openingen. Daarmee wordt de structuur geoptimaliseerd en een stuk lichter, en ontstaan tevens panoramische doorzichten vanop de brug. Het sobere ontwerp heeft als bijkomend voordeel dat de brug gemakkelijk onderhouden kan worden. De open structuur zorgt ervoor dat alle onderdelen vlot toegankelijk zijn en dus eenvoudig te inspecteren en te reinigen.
 
De ontwerper besteedde in zijn voorstel ook veel aandacht aan een veilige omgevingsaanleg. Het ingenieursbureau integreerde veilige oversteekzones voor fietsers en voetgangers over de Noorderlaan en Zuiderlaan en hield rekening met een maximale zichtbaarheid van alle weggebruikers op elk punt van, naar en op de brug. De omgevingsaanleg is net zoals de brug functioneel uitgepuurd en geeft voorrang aan maximale toegankelijkheid, zichtbaarheid en veiligheid.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten