Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Nieuw ziekenhuis opent de deuren in Maaseik

De bouw van het nieuwe ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik is voltooid en werd zopas officieel geopend door Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen. Het ziekenhuis was tot dusver gevestigd op twee locaties en situeert zich nu aan de westelijke zijde van de stad.

Maaseik hoofdfoto
Sourbron Fotografie

Een belangrijk uitgangspunt in het ontwerp van de Jong Gortemaker Algra (dJGA) Architecten en Ingenieurs uit Rotterdam is dat de groene omgeving in het ziekenhuis zichtbaar werd gemaakt. Het ontwerp kwam tot stand in samenwerking met ar-te en Stabo. Het aannemersconsortium bestond uit Strabag Belgium, Houben, Cordeel en BAM Contractors.

Overal waar patiënten, bezoekers en medewerkers zich kunnen bevinden, zal er zicht zijn op de omgeving. Dit bevordert de oriëntatie en de rust. Een tweede belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp is de opdeling in vijf losse gebouwen, onderling verbonden met gangen en luchtbruggen. Dit concept versterkt de kleinschaligheid van het complex.

Doordat de losse gebouwen optimaal georiënteerd konden worden op de natuur maar ook op zonlicht is een ‘healing environment’ gecreëerd. Volgens Maurits Algra, architect-directeur van de Jong Gortemaker Algra Architecten en Ingenieurs, draagt de beperkte bouwhoogte van ziekenhuis Maas en Kempen ook bij aan een prettig klimaat: “Het project omvat 33.250 m², maar toch is het gebouw nooit hoger dan drie lagen. Het beperkte aantal bouwlagen en de verdeling in vijf losse gebouwen zorgen voor een prettige omgeving voor zowel patiënten als medewerkers”, zegt Algra.

Vastgoedmodel

De verdeling in losse gebouwen komt voort uit de benadering van de ontwerpopgave vanuit een vastgoedvisie. Elk gebouwtype is geoptimaliseerd op het gebied van bouwmethodiek, installatietechniek en maatvoering (verdiepingshoogte en stramien). Het losse gebouwen-model dat hierdoor ontstaat, biedt per gebouw flexibiliteit en uitbreidbaarheid en lagere bouwkosten. Daarnaast uit het concept zich in een gevarieerde vormgeving en dus herkenbaarheid per gebouw, wat alle gebruikers een zeer overzichtelijke oriëntatie en door het naar binnen halen van het landschap een prettig uitzicht biedt. Het landschappelijke ontwerp is rondom en tussen alle bouwdelen zichtbaar.

De ziekenhuisfuncties zijn als volgt verdeeld over de vijf bouwdelen:

Het ‘Entreegebouw’, met de inkomhal, de inschrijvingen en het bezoekersrestaurant, is het ruimtelijke hart van het complex. Het ligt centraal, is vormgegeven als een rots en verbindt alle overige gebouwen met elkaar.

Het belangrijkste kenmerk van de entree en de verbindende gangen is de transparantie. Iedereen heeft altijd zicht op de omgeving en op de overige zich onderscheidende gebouwdelen.

In het ‘Hotelgebouw’ zijn de verpleegafdelingen ondergebracht. Het gebouw kenmerkt zich door een zachte en glooiende gevel. Horizontale banden benadrukken het uitzicht op de omliggende landerijen. De techniek is verticaal georganiseerd.

Het ‘Kantoorgebouw’ omvat de poliklinieken, fr administratie en het beheer en heeft een lichte gevel met houten accenten. De smalle verticale raamstroken laten de kleinschaligheid van de achterliggende spreekkamers en kantoren zien. Dit bouwdeel kent door de kolomstructuur en lichte scheidingswanden een grote flexibiliteit.

De ‘Hotfloor’ is het technische hoogtepunt van het ziekenhuis. Het bevat alle medisch-technische functies zoals het operatiekwartier, radiologie, spoed en intensieve zorgen.

De gevel straalt techniek uit, met metalen beplating in verschillende kleuren en strak gedetailleerde technische roosters. De centrale installaties staan op de bovenste verdieping van dit bouwdeel.

De ‘Fabriek’ ten slotte is het faciliterende gebouw en omvat magazijnen, een apotheek, laboratoria en de personeelskantine. De gevel heeft een eenvoudige witte beplating met kleine houten accenten.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten