Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Nieuw ziekenhuiscomplex Südspidol in Esch-sur-Alzette klaar voor de toekomst

Ingenieurs- en architectenbureau Sweco staat aan het roer van het consortium dat het ziekenhuiscomplex Südspidol in Esch-sur-Alzette, Luxemburg, ontwikkelt voor het Centre Hospitalier Emile Mayrisch (CHEM). Het project, geleid door Sweco in samenwerking met architectuurpartners G.A.F. en S.W.A.A., belooft een revolutionaire stap voorwaarts te zijn in de zorginfrastructuur.

BKBC (54)
Südspidol © CHEM

Het nieuwe Südspidol ziekenhuiscomplex zal een bruto vloeroppervlakte van 121.000 m² beslaan en ongeveer 600 bedden huisvesten, met voornamelijk éénpersoonskamers. Het project, gepland om tegen het einde van 2033 volledig operationeel te zijn, zal fungeren als een gezondheidshub in het zuiden van Luxemburg.

Wat dit project onderscheidt, is niet alleen de schaal ervan, maar ook de nadruk op duurzaamheid, patiëntgerichtheid en integratie in de gemeenschap. Het streven naar een DGNB-certificaat, dat duurzaamheid in ecologische, economische en sociaal-culturele termen evalueert, onderstreept deze focus.

Het ontwerp van het Südspidol complex richt zich op het creëren van een harmonieuze omgeving waar technologie en menselijkheid samenkomen. Het omliggende park, toegankelijk voor de buurt, vloeit naadloos over in het gebouw, terwijl bijzondere aandacht wordt besteed aan het minimaliseren van afstanden en het optimaliseren van oriëntatie voor een vlotte navigatie.

Belangrijk is ook de organisatorische efficiëntie van het complex, dat een verscheidenheid aan diensten zal huisvesten, waaronder ambulance- en verpleegdiensten, een gespecialiseerd oncologisch centrum en afdelingen voor psychiatrie en geriatrie. De elegant ontworpen hoofdingang zorgt voor een naadloze verbinding tussen de verschillende gebouwen, waardoor een efficiënte en gestroomlijnde ervaring voor zowel patiënten als zorgverleners wordt gegarandeerd.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten