Nieuwbouw voor argenta & ROB langs E403 in Ardooie
CEO Paul Renson en business unit manager argenta/ROB Wim Waelkens hebben zopas op het bedrijventerrein Ter Vlucht de symbolische eerste spade in de grond gestoken voor de nieuwe productiesite van argenta en ROB. De nieuwbouw kost afgerond 16 miljoen € en wordt gerealiseerd door Valcke Prefab Beton uit Vlamertinge. De grondwerken werden gerealiseerd door Stadsbader.
De nieuwbouw komt er na de overname van Louage & Wisselinck door Argent Alu (Renson) eind 2017. Beide specialisten in deurbeslag komen straks ook fysiek samen onder één nieuw dak langs de E403 in Ardooie. Onder de slagzin ‘Opening Doors’ starten beide merken in deurbeslag in Ardooie aan de uitbouw van één bedrijf, waar niet alleen de twee productiesites van Louage & Wisselinck samengebracht worden, maar ook argenta (uit Kruisem) zijn definitieve stek vindt. De nieuwbouw van 22.000 m² sluit aan op de bestaande 6.000 m² en zal tegen eind 2020 volledig operationeel zijn.
Op het bedrijventerrein Ter Vlucht komt de nieuwbouw productiesite mooi zichtbaar langs de autosnelweg als hét visitekaartje voor één sterk bedrijf, als specialist in het openen van deuren. Argenta focust daarbij als merk vooral op draaideuren en interieurs, ROB blijft dé specialist bij uitstek in schuifdeuren en richt zich ook op buitentoepassingen. “Dit nieuwbouwproject moet ons bedrijf klaarmaken voor de toekomst. Daarom brengen we hier in de eerste plaats de twee huidige productiesites van Louage & Wisselinck samen onder (de bestaande ROB-gebouwen in Ter Vlucht en de oude site in de Stationsstraat in Ardooie)”, verduidelijkt Wim Waelkens.
“We willen hier de verkoopmagazijnen van argenta en ROB centraliseren. Daarmee moeten we de levertermijnen flink kunnen verbeteren. We investeren hier ook in een modern machinepark. Bovendien krijgt deze nieuwe site een kenniscentrum voor onderzoek en ontwikkeling voor alles wat te maken heeft met het ‘openen van deuren’. Dat moet ons toelaten om nog sterker te kunnen inzetten op innovaties en die ook snel in de markt te kunnen introduceren. Met ook onze gebundelde verkoop- en marketingdiensten in Ter Vlucht zullen we nog sneller kunnen inspelen op vragen uit de markt en kunnen we onze klanten een betere service bieden. Ten slotte zal de verhuis van het verkoopmagazijn van argenta ons ook toelaten om in de vestiging in Kruisem ruimte vrij te maken om de productie binnen Argent Alu voort te laten groeien”, stelt Waelkens.
“Dit nieuwbouwproject past in een reeks recente investeringen om de groei van Renson te faciliteren. Dat we dat ook hier in Ardooie op een zichtlocatie langs de autostrade doen, is geen toeval, maar eerder een rode draad doorheen onze projecten”, meent CEO Paul Renson. Nog volgens hem is het daarbij een bewuste keuze om niet te gaan produceren in het buitenland, maar net opnieuw lokaal te investeren. “Dit is een enorm dynamische regio, met heel gedreven, talentvolle mensen. Het is dankzij hun kennis, ervaring en ondernemerschap dat we de kwaliteit kunnen blijven bieden die we altijd al nastreven en dat we kunnen blijven innoveren”, stelt hij.
De 105 m lange gevel moet het uithangbord worden van wat beide merken verstaan onder ‘opening doors’ (hun gezamenlijke baseline). Die zit dan ook subtiel verwerkt in de zwarte plint van het gebouw. “Die ‘logistieke sokkel’ hebben we bewust heel neutraal gehouden om het contrast met de kroon van de nieuwbouw te benadrukken. Die is deels transparant en krijgt de typische messing-kleur die heel erg in is voor deurbeslag. Liever dan de ‘achterkant’ van een productiehal, krijgt deze site– naast de voorgevel van de bestaande kantoren daar – een tweede voorgevel, zichtbaar vanaf de snelweg”, duidt CEO Luc Binst van Binst Architects.
De deurbeslagafdeling van de groep Renson is goed voor 150 werknemers en een omzet van 30 miljoen € per jaar. De producten worden verkocht in 83 landen en zijn behalve voor woningen bestemd voor kantoren, scholen en zorginstellingen. Het opzet is om elk jaar 10% te groeien. De helft van de groei komt uit recente innovaties van de eigen afdeling Onderzoek en Ontwikkeling.