Nieuwe Albintra-toonzaal toont uitgebreid Fakro-gamma
Meer dan 240 m² beslaat de nieuwe toonzaal van Albintra in Broechem die ceo Thierry Raets en bestuurder André Calicis samen met burgemeester Lode Hofmans van Ranst op 6 september openden. De invoerder-verdeler van bouwspecialiteiten in de Belux wijdt er twee derde van deze oppervlakte aan de (plat)dakvensters en zoldertrappen van Fakro, naar eigen zeggen de tweede grootste dakvensterfabrikant ter wereld.
“Klanten, professionelen (architecten, dakdekkers, aannemers) en particulieren kunnen hier een heel breed assortiment van deze producten zelf komen testen na een afspraak via showroom@albintra.be. We bieden ook een overzicht van alle andere exclusiviteiten die we verdelen zoals de isolatiepanelen in xps Styrodur en in pir termPIR, de panelen op basis van houtwol van de merken Heradesign en Heraklith (houtwol- en -isolatieplaten) en de pvc-golfplaten van Ondex. Er staat eveneens een model van onze lichtstraten die we zelf produceren in onze atelier in Emblem en je kan natuurlijk ook onze website bezoeken”, verklaart Laurence De Bièvre, Retail Marketing & Communications Manager van Albintra. De producten vertegenwoordigen 85% van de omzet, de lichtstraten 15%.
“Andere producten in ons gamma zijn Marmox Thermoblock, een door Thierry Raets en de Egyptische fabrikant ontwikkelde koudebrugonderbreking voor funderingsaanzetten (aan de voet van de muur) waarvoor we recent een Technische Goedkeuring hebben gekregen, Solidor regelbare tegeldragers, Onduline gebitumineerde golfplaten, … Uiteindelijk bieden we een tiental belangrijke en een twintigtal kleinere producten aan”, vult André Calicis, die in de jaren ’90 van vorige eeuw nog gedurende een zestal jaar Feproma-voorzitter was, aan.
Burgemeester Lode Hofmans (m.) opende samen met aandeelhouders André Calicis (l.) en Thierry Raets (r.) officieel de nieuwe toonzaal.
De toonzaal bevindt zich onder de nieuwe kantoren van Albintra. Samen met de toonzaal en de nieuwe kantoren werd ook de opslagcapaciteit substantieel verhoogd door o.a. de bouw van een bijkomend groot magazijn.
“Ons gebouw met de magazijnen en de kantoren beslaat een oppervlakte van 8.000 m² op een terrein van 15.000 m². De bouwwerken werden in verschillende fasen uitgevoerd, waarbij de magazijnen het eerst klaar waren en we in de zomer van 2017 gestart zijn met de toonzaal”, duidt André Calicis, tot vier jaar geleden ceo en vandaag bestuurder van Albintra.
Albintra bekleedt sinds 1971 een belangrijke positie op de Belgische en Luxemburgse markt als invoerder-verdeler van bouwspecialiteiten voor handelaars in bouwmaterialen, hout, isolatiematerialen, dakmaterialen en bouwkunststoffen. Het Broechemse bedrijf, dat dichtbij belangrijke verkeersaders en niet ver van de haven van Antwerpen is gevestigd, heeft ook een eigen productie lichtstraten voor zowel particuliere als industriële gebouwen en is gespecialiseerd in verluchting (rwa-systemen). Het laat een omzet van 25 tot 26 miljoen € optekenen, waarvan een respectabel aandeel dankzij de dakvensters, platdakvensters en zoldertrappen van Fakro. Daarna volgen in volgorde van belangrijkheid de houtwolplaten en Styrodur.
Fakro, dat in België en Luxemburg exclusief wordt verdeeld door Albintra nv, werd in 1991 opgericht in het Poolse stadje Nowy Sacz, 100 km ten zuiden van Krakau en ongeveer even ver van de Poolse Tatrabergen, en telt vandaag meer dan 3.300 werknemers, twaalf fabrieken en meer dan 200.000 m² aan productiefaciliteiten. Deze voortdurend uitbreidende en innoverende onderneming beschikt over veertien eigen filialen in het buitenland en een uitgebreid distributienetwerk. Ze biedt een ruim gamma aan dakvensters, aangevuld met uitgebreide reeksen accessoires, en is tevens een belangrijke fabrikant van zoldertrappen met een waaier aan mogelijkheden en modellen.
Mbo
Bij de inhuldiging van zijn toonzaal bedankte Thierry Raets, tot 2015 commercieel directeur en sindsdien ceo van Albintra, plaatselijk burgemeester Lode Hofmans en het ganse schepencollege voor hun constructieve medewerking aan dit project. “Albintra is ontstaan in 1971 in Hoboken en verhuisde in 1975 naar hier in Broechem. We waren eerst samen met onze zusterfirma Resiplast, maar die hebben we vriendelijk verzocht naar Lier te verhuizen zodat we het ganse pand konden benutten. Daarna hebben we nog twee magazijnen gebouwd tot het terrein volledig benut was. Onze onderneming wisselde eerst voortdurend van eigenaars (Cindu Key & Kramer, Ruberoid, Tarmac en Ruberoid), tot we in 1997 er genoeg van hadden om ons maandelijks de les te laten spellen (wat meestal toch maar neerkwam op “more profit”) en André Calicis, Berthe Sterckx en ikzelf in februari 1998 besloten om Albintra via een mbo te kopen. Tien jaar later, in 2008, ontstond het verlangen om een nieuw verhoogd magazijn en nieuwe kantoren neer te zetten. Omdat onze derde partner Berthe Sterckx echter verkoos met pensioen te gaan en haar aandelen aan ons over te laten moest de nieuwbouw even opzij geschoven worden”, overliep de ceo van Albintra de bedrijfsgeschiedenis.
Sindsdien zijn er twee 50/50-aandeelhouders: André Calicis en Thierry Raets. In 2010 vonden dan toch de eerste gesprekken plaats met het befaamde Antwerpse architectenbureau Crepain Binst Architecture van wijlen architect Jo Crepain.
“Intussen hadden we de grond aan de overkant ook gekocht en probeerden we even om daarop te bouwen. Een planologisch attest was echter niet mogelijk - het terrein moest aangrenzend zijn en de Bistweg lag daarvoor in de weg - en een omwisseling met een terrein hierachter kon ook niet want onze buur, een appelen- en perenlandbouwer, had net daar zijn beste grond liggen. Daarom keerden we terug naar de overzijde en in augustus, september 2013 werd op deze plaats de eerste spadesteek gegeven. In april 2015 konden we eindelijk verhuizen van de containers die twee jaar lang hier buiten stonden opgesteld naar onze kantoren en eind 2017, begin 2018 hebben we dan deze toonzaal afgewerkt”, deelde Thierry Raets mee. Verelst bedrijfsbouw & renovatie uit Putte fungeerde als hoofdaannemer.
Hij legde uit dat Albintra zich presenteert als een importeur van bouwspecialiteiten: lichtdoorlatende elementen in kunststof, thermische en akoestische isolatie en constructieve elementen. Zijn actieterrein bestrijkt België en het Groothertogdom Luxemburg en zijn cliënteel bestaat voor 75% uit de handel: bouw, hout en kunststof. 10 tot 15% van de omzet wordt nog ingenomen door het doe-het-zelfsegment (Hubo, Gamma en Mr. Bricolage, die eenmaal per week worden beleverd) en de resterende 10 tot 15% door de productie van lichtstraten die op 1 km van Broechem gedelokaliseerd is in Emblem waar men magazijnen huurt.
Albintra biedt werk aan zowat veertig voltijdse medewerkers verdeeld over bedienden in de binnendienst, externe mensen in de buitendienst (drie vertegenwoordigers en vier productmanagers) en een tiental arbeiders in het magazijn in Broechem en in de productie in Emblem. Het transport is volledig uitbesteed aan drie of vier onafgebroken en vast voor Albintra werkende transporteurs.
Thierry Raets belichtte tevens het doel van deze toonzaal. “In 1991 stichtte Rizsard Florek in Polen Fakro, dat nog steeds volledig in familiale handen is. Halverwege de jaren ’90 van vorige eeuw grepen de eerste exportactiviteiten plaats, met Nederland als eerste exportland. In 1999 zijn wij dan met Fakro begonnen, eerst met de zoldertrappen en in 2004 ook met de dakvensters. In 2008 zijn we exclusief vertegenwoordiger/importeur geworden voor het volledige Fakro-programma van dakvensters en zoldertrappen. Ongeveer vijf jaar geleden zijn daar de platdakvensters aan toegevoegd, waarin Fakro een pionier is. Sindsdien zijn ook nog producties gestart in verticale zonwering en verticale ramen. We zijn begonnen met een tarief van vier pagina’s; voor de dakvensters tellen we er vandaag 116, waarmee we het volledige marksegment dekken. Gezien de enorme groei van Fakro en het steeds uitgebreidere aanbod was er duidelijk nood aan een ruimte waar, particulieren en professionelen het assortiment kunnen komen bekijken en zelf testen. Met de nieuwbouw hebben we ineens de kans gegrepen om ook hier zo goed als het volledige programma te laten zien”, lichtte hij toe.
Burgemeester Hofmans herinnerde zich nog levendig de eerste, niet altijd eenvoudige gesprekken bij de dienst Stedenbouw in Antwerpen om dit project met zijn nieuwe kantoren en een uitbreiding van de opslagruimte te mogen realiseren. “We hebben er als gemeentebestuur natuurlijk voor gepleit om ook te kijken naar het belang van deze investering voor de lokale bevolking. Intussen heeft Albintra reeds 45 jaar zijn vaste stek in onze deelgemeente Broechem. Als gemeente verheugt het ons om te zien dat dit bedrijf na de bouw van zijn prachtige nieuwe kantoren en zijn nieuw magazijn blijft investeren. Deze vernieuwing is een duidelijk engagement naar de toekomst en vormt uitstekend nieuws voor de werkgelegenheid in Broechem en omstreken”, beklemtoonde hij.
Beloopbare koepel
Na de toespraken leidde Thierry Raets de aanwezigen rond in de toonzaal. “We verkopen verticale screens, vooral met solarcellen op, en bieden interieurelementen en verduisteraccessoires aan in tal van kleuren en uitvoeringen. Er is keuze tussen houten dakvensters in drie afwerkingen (naturel, witte acrylverf of witte pur-lak die duurder is en dikker dan witte acryl) en pvc-dakvensters, een sterk groeiend marktsegment. We presenteren tuimeldakvensters met een breder en hoger vleugelprofiel en (duurdere) uitzetdakvensters die relatief laag in het dak steken. Onze dakvensters zijn ook beschikbaar in een elektrische uitvoering en kunnen domoticagestuurd gemaakt worden. Fakro streeft tevens naar meer lichtinval. Het plaatst zijn handgreep steeds beneden en voorziet een verluchtingsrooster op alle dakvensters. We offreren met het Galeria balkondakvenster de Ferrari onder de dakvensters, we kunnen in bestaande openingen renovatiedakvensters steken en we presenteren een dakdeur die opzij opengaat. Fakro heeft later de platdakvensters met drie- of vierlagig glas ontwikkeld, met allerlei varianten hierop, en realiseerde tevens een beloopbare koepel waarrond een houten terras kan worden aangelegd”, lichtte hij toe.
Daarnaast is Fakro in België marktleider in zoldertrappen (in hout, metaal of accordeon voor kleine openingen). “We doen de jongste vijf jaar vele molenaarstrappen. We produceren tevens lichtstraten in combinatie met rookventilatietoestellen en zijn de belangrijkste leverancier van Ondex (ultrasterke golfplaten daken). Onduline (gebitumeerde golfplaten) en Onduvilla (gebitumeerde dakpanelementen). Albintra is tevens een zeer grote leverancier van houtwol (isolatie) van drie fabrikanten (Heraklith, Heradesign (met een fabriek in Oostenrijk) en Ceewood (met een productie in Letland); het betreft een uitstekend akoestisch natuurproduct in alle kleuren en afwerkingen) en is exclusief verdeler voor de Belux van Gór-Stal (pir-isolatieplaten), dat een nieuwe fabriek heeft in de buurt van Krakau”, signaleerde de ceo van Albintra.
“We betrekken producten uit heel Europa en beschikken over een magazijn van 100 m lang bij 40 m breed met twee poorten en vier los- en laadkaaien. Een bestelling die vóór twaalf uur ’s middags wordt geplaatst, kan de volgende dag worden geleverd”, signaleerde mede-eigenaar André Calicis, die zich bij Albintra vandaag vooral om het administratieve en financiële luik bekommert.
Op de bovenverdieping van het nieuwe gebouw, waarin veel beton gebruikt is, huizen de nieuwe kantoren met hun pivoterende deuren en hun witte kasten bekleed met een frivool groen lijntje. Met deze nieuwe infrastructuur is een nieuw hoofdstuk aangebroken in het succesverhaal van Albintra, dat ervoor kiest om volgend jaar niet deel te nemen aan Batibouw maar rechtstreeks iets met zijn klanten te doen.