Nieuwe architecturale verlichting voor Sint-Romboutskathedraal in Mechelen
De stad Mechelen koos samen met Fluvius voor Maes Industriële Verlichting als partner voor de energiezuinige vernieuwing van de architecturale verlichting van de Sint-Romboutskathedraal. In totaal werden 271 traditionele lichtpunten aan de gevel van de kathedraal en aan de gevels van de omliggende gebouwen vervangen door duurzame ledverlichting.
Omdat de kathedraal eeuwenoud is en al even oude kunstwerken herbergt, was een uniek plan van aanpak nodig en nam Maes Industriële Verlichting extra maatregelen om de site te beschermen. Om de nieuwe lichtpunten te kunnen bevestigen en op alle gewenste plaatsen in en op de kathedraal te geraken, werden touwtechnieken ingezet zoals de alpinisten die gebruiken.
Daarnaast werd in samenwerking met zusterbedrijf Maes Hoogwerkers ook een hoogwerker van 103 m ingeschakeld. Deze was nodig om de ganse toren, die 97 m hoog is, te kunnen bereiken.
Werken aan een kathedraal zorgt altijd voor extra uitdagingen en verrassingen. De kerktoren is namelijk de vaste broedplaats van een koppel slechtvalken die rond maar ook in de kathedraal op hun prooi jagen.
Na overleg met Natuurpunt konden de werken zonder problemen voor de valken én voor de arbeiders van start gaan. Toen luchtfotograaf Haviq binnen dronebeelden maakte, kwam de slechtvalk wel even kijken wie of wat er zijn luchtruim kwam verstoren. Maar de dronepiloot is er zonder kleerscheuren van afgekomen.
Haviq zit ook onder de vleugels van Groep Maes en specialiseert zich in industriële dienstverlening met behulp van Unmanned Aerial Vehicles (UAV’s), beter bekend als drones. Tijdens het aanbrengen van de nieuwe verlichting heeft Haviq de werken van Maes Industriële Verlichting en Maes Hoogwerkers vanuit de lucht vastgelegd. Eeder al brachten zij ook de toren van de Sint-Romboutskathedraal driedimensionaal in beeld. Daardoor kon men voor het eerst beschikken over zeer gedetailleerde, nauwkeurige en meetbare data van de ganse toren.
Voor de werken aan de Sint-Romboutskathedraal werd nog meer kennis en expertise van de Groep Maes ingezet, meer bepaald die van Traffic Signs. Zij zijn gespecialiseerd in de aanvraag van vergunningen en het plaatsen van signalisatie voor werken op de openbare weg. Dit doen ze zowel voor de firma’s binnen de Groep Maes als voor externe klanten in België, Nederland en Noord-Frankrijk.
De stad Mechelen en Fluvius beschikken vanaf nu over de meest moderne technologie voor de aanstraling van de kathedraal. Dankzij de overschakeling naar ledverlichting bespaart de stad niet enkel op energie maar kunnen ze de verlichting ook op efficiënte wijze centraal en vanop afstand aansturen. Daarnaast meldt het systeem automatisch eventuele defecten waardoor de herstelling snel kan plaatsvinden.
Maes Industriële Verlichting vernieuwde twee jaar geleden ook de architecturale verlichting van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen.
Foto’s: Groep Maes.