Gedurende 127 jaar was de drukkerij van de bekende scheurkalender De Druivelaar een uithangbord van Izegem. De site bevindt zich op de hoek van de Grote Markt in Izegem en is sinds 2017 verlaten omdat het bedrijf alle activiteiten verhuisde naar Beveren (Roeselare). Het studiebureau Palmbout Urban Landscapes uit Rotterdam maakte in 2016 een ruimtelijke visie voor de stad, waarbij deze site als één van de tien cruciale projectsites voor stedelijke ontwikkeling werd geselecteerd.
De drukkerijsite is een begrip in Izegem en moet door zijn zeer centrale ligging een knooppunt worden tussen het stadscentrum en de vele nieuwe residentiële ontwikkelingen in het oostelijke deel van de stad. Het stadsbestuur van Izegem integreert tevens de stedelijke bibliotheek, de kunstenacademie Art’Iz, het stadsarchief en het dienstencentrum voor senioren. Deze hebben vandaag alle vier een eigen werking en een eigen publiek maar zullen dus op deze nieuwe plek samenkomen.
Architecten
De studieopdracht voor de uitvoering van de herbestemming en uitbreiding van de oude drukkerij tot een geïntegreerd vrijetijdscentrum werd gegund aan het Duitse bureau BeL Sozietät für Architektur. Het team versterkt zich met Bureau Bouwtechniek voor architectuur, Imagine Structure en Mouton voor stabiliteit, en Transsolar en hp engineers voor de technieken. Het ontwerp van BeL vertrekt van een zeer precieze lezing van de bestaande gebouwen, waarbij ze op een heldere manier de potenties, kwaliteiten en beperkingen van het Strobbe-gebouw duiden.
De ingrepen zijn op het eerste gezicht eenvoudig, zelfs vanzelfsprekend, maar buiten de bestaande kwaliteit van de Strobbefabriek en haar structuur maximaal uit. Het gebouw wordt waar nodig grondig verbeterd, en met onderscheidende interieurelementen (props), dakkoepels en kleine optoppingen maken de ontwerpers de structuur geschikt voor het nieuwe programma. De doordachte inplanting van een lichtstructuur-billboard verhoogt de signaalwaarde van het gebouw, maar toch behoudt het zijn vertrouwde aanblik. Door het heldere concept en de duidelijke ontwerpkeuzes is het voorstel sterk, haalbaar en bouwbaar.
De keuze om het archief op de (donkere) gelijkvloerse verdieping te huisvesten en de royaal verlichte bibliotheek in de voormalige drukkerszaal, is overtuigend. De speelse inkijk in het archief, aan de straatkant, is expressief en boeiend. De lokalen van de academie zijn in de voormalige kantoren en aan de randen van de industriële hal gepositioneerd. De supplementaire circulatieruimte is zeer compact gehouden, wat resulteert in een open plan. De positie van de evenementenzaal is goed doordacht en strategisch. Ze maakt een intensieve wisselwerking tussen de verschillende programmaonderdelen mogelijk.
De industriële uitstraling en de grote bedrijfsvloeren geven het gebouwencomplex een sprekend karakter. Het historische gebouw krijgt nu, na jaren leegstand en samen met het gebouw van de Woondienst regio Izegem, een nieuwe toekomst met respect voor het verleden. De nieuwe woonbuurt krijgt de naam Strobbe en de familiedrukkerij keert ook terug in de namen van de vier nieuwe appartementsgebouwen. Ze worden genoemd naar een lettertype dat gebruikt werd of een gekende letterontwerper: Caslon, Bodoni, Griffo en Didot.
Vier fasen
Het optrekken van de vier appartementsgebouwen zal gefaseerd verlopen. Volgende zomer wordt begonnen met de bouw van Caslon. Dat gebouw bestaat uit 35 appartementen verdeeld over zeven verdiepingen met een gelijkvloerse commerciële ruimte. Het komt op de plaats waar nu nog het gebouw van de huisvestingsdienst staat. Later volgen nog Bodoni (vijf verdiepingen, 28 appartementen), Griffo (vier verdiepingen, 26 appartementen) en Didot (zes verdiepingen, 24 appartementen en een commerciële ruimte).
Zowel de nieuwe Cultuurfabriek als alle 113 appartementen en de commerciële ruimtes zullen worden verwarmd en gekoeld met geothermie. Dat systeem zal worden geplaatst en uitgebaat door Noven, een specialist in duurzame energie. Er wordt een buizensysteem aangesloten op ee boorgat energie opslagveld (beo-veld), een ondergronds reservoir met aardwarmte die in een centrale stookplaats met warmtepompen wordt opgewaardeerd. Op die manier wordt het mogelijk om op grote schaal fossielvrije verwarming te installeren. Daarmee zullen de wooneenheden én de Cultuurfabriek verwarmd en passief gekoeld worden met vloerverwarming.
Niet alleen de verwarming en koeling gaan ondergronds, ook alle 121 parkeerplaatsen voor de bewoners verdwijnen uit het zicht. De inrit voor de ondergrondse parking komt op de Dirk Martenslaan. Dwars door de autovrije nieuwe woonwijk die daardoor ontstaat, wordt een groene corridor van circa 3.000 m² aangelegd. Die brede wandel- en fietsboulevard zal de Kasteelstraat en de Dirk Martenslaan met elkaar verbinden.
Omdat de site fantastische vergezichten biedt, worden ook winterterrassen voorzien. Met een groot accordeonraam kan je dan genieten van het uitzicht op het nabijgelegen bos, de groendaken, de binnentuin en de groene corridor. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste bewoners hun intrek nemen in de zomer van
2025.