Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Nieuwe hoofdzetel voor Fluvia in Kortrijk

Het Team Vlaams Bouwmeester lanceerde een nieuwe open oproep voor acht verschillende projecten. Kandidaturen kunnen online ingediend worden tot vrijdag 21 augustus om 14 uur via vlaamsbouwmeester.be. De projecten worden gegund via een ‘mededingingsprocedure met onderhandeling’. De eerste selecties zullen begin oktober bekendgemaakt worden. Eén ervan is de bouw van een nieuwe hoofdzetel voor Fluvia in Kortrijk.

Nieuwe hoofdzetel voor Fluvia in Kortrijk (2)
De hulpverleningszone Fluvia wil de huidige hoofdkazerne in Kortrijk en de brandweerpost in Zwevegem samenvoegen en een nieuwe hoofdzetel oprichten. Deze zal onderdak bieden aan een zestigtal beroepskrachten (in ploegensysteem), tachtig vrijwilligers en veertig administratieve krachten. Het project wordt uitgewerkt in samenwerking met de Vlaamse Bouwmeester.
 
Met de brandweerhervorming werden de brandweerkorpsen in Zuid-West-Vlaanderen in 2015 verenigd in één hulpverleningszone Fluvia. Deze zone bestaat uit veertien gemeenten en telt meer dan 700 medewerkers, grotendeels vrijwilligers. Waar er anno 2000 nog 23 verschillende brandweerposten actief waren, zijn dat vandaag nog 16 posten om tegen 2035 te evolueren naar een tiental brandweerposten.
 
De nieuwe hoofdkazerne moet vier functies verenigingen:
Operationeel: het materiaal en materieel (brandweerwagens) en ruimtes (leefruimte, kleedruimte, fitness, …) om de snelste adequate hulp te kunnen bieden.
• Administratief: de kantoren van de medewerkers, vergaderzalen en leslokalen voor de opleiding van alle vrijwilligers van de ganse zone en ruimer.
• Logistiek centrum: zonaal magazijn met transit, persluchtlabo, dispatching, …
• Centrum van de crisisbeheersing in de regio.
 
Een nieuwe hoofdzetel zal ook de interne werking fundamenteel veranderen. Aan de ontwerpers wordt gevraagd om mee te denken over het organisatiemodel en de werkmethodiek in functie van het ontwerp van het gebouw. Een brandweerpost heeft voor de brandweerlieden ook een belangrijke sociale betekenis. De kazerne is hun tweede thuis, waar zowel positieve als negatieve ervaringen worden gedeeld, waar samen wordt bijgeleerd en waar collega’s elkaar ontmoeten.
 
De brandweerpost wordt gerealiseerd op het bedrijventerrein Evolis, dat een onderdeel is van het stedelijke en regionale weefsel. Het wordt doorkruist door drie fietspaden van regionaal belang en de groene zone in het bedrijvenpark is een schakel in een keten van groene ruimtes.
 
Er is een structuurschets met specifieke stedenbouwkundige voorschriften voor dit bedrijventerrein. De ligging aan de ‘ingang’ van Evolis verzekert een snelle en vlotte ontsluiting en maakt dat het gebouw een zichtlocatie heeft die om de juiste uitstraling vraagt. Voor de hoofdzetel wordt uitgegaan van een programma van 8.000 m² bruto vloeroppervlakte en een buitenruimte van 4.500 m². De hoofdkazerne omvat zowel operationele ruimte (stelplaatsen, kleedkamers, dispatching, ...), administratieve ruimte als gemeenschappelijke ruimtes (keuken/refter, vergaderzalen, sociale ruimte...). De buitenruimte bestaat uit een oefenkoer (2.000 m²) en parkeerruimte voor honderd auto’s.
 
Samen met de hoofdkazerne wil men ook een multidisciplinair veiligheidscentrum realiseren, al kan dit in een tweede fase gebeuren. In dit centrum werken de politie en andere hulpverleners samen om de bezoeker alle aspecten van veiligheid te laten beleven en zo het bewustzijn omtrent veiligheid aan te scherpen. Het programma van het multidisciplinaire veiligheidscentrum wordt geraamd op 1.250 m² bruto vloeroppervlakte.
 
In functie van de ontwikkeling van Evolis wordt in de toekomst ook de realisatie van een facility center en een mobipunt beoogd. Ook het opvangen en delen van parkeerruimte, rekening houdende met de toekomstige realisatie van het voetbalstadion in het westen van Evolis, is belangrijk. In het kader van de verkenning van de mogelijkheden voor het nieuwe voetbalstadion is ontwerpend onderzoek uitgevoerd op onder meer het perceel voor de kazerne, om zo de bouwmogelijkheden te kunnen aflijnen.
 
Een conceptplan voor het gehele perceel moet de wijze van inplanting van de hoofdkazerne, het veiligheidscentrum, het facility center en het mobipunt verduidelijken. In deze oefening moet worden uitgeklaard hoe deze onderdelen zich tot elkaar verhouden en welke oppervlakte van het perceel nog vrij blijft om de toekomstige ambities (facility center en mobipunt) te realiseren.
 
De eigenlijke opdracht is het ontwerp en de realisatie van de hoofdkazerne van de hulpverleningszone Fluvia en gelijktijdig of in tweede fase het veiligheidscentrum. Bij de nieuwe hoofdkazerne wil Fluvia volgende ambities waarmaken:
• Een zeer energiezuinig gebouw of zelfs een gebouw dat energie genereert;
• Ruimtes en functies die kunnen worden gedeeld met derden, waarvoor een slimme inplanting van de ruimtes en een beheersysteem essentiële onderdelen vormen;
• Multifunctionaliteit van ruimtes om flexibiliteit van het gebruik doorheen de tijd te garanderen;
• Een efficiënt ruimtegebruik door het stapelen van ruimtes.
• Een robuust en onderhoudsvriendelijk gebouw;
• Een brede en open kijk op de mogelijk toe te passen bouwtechnieken.
 
Inbegrepen in de opdracht zijn het interieur, een deel van het vast meubilair, de werfcoördinatie, epb, de veiligheidscoördinatie, de aanleg van de buitenruimte en de omgevingsaanleg. Van de ontwerpers wordt verwacht dat ze meedenken over het organisatiemodel en de werkmethodiek en deelnemen aan de studiebezoeken. Niet inbegrepen in de opdracht zijn de opmetingsplannen, de communicatie en het los meubilair.
 
Nieuwbouw hoofdkazerne hulpverleningszone Fluvia
Locatie: Doorniksesteenweg 214a, 8500 Kortrijk
Bouwheer: Evolis
Budget: 15 miljoen €, zonder btw en ereloon.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten