Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Nieuwe hoogspanningsposten in Damme en Dudzele

In Damme en in Dudzele worden nieuwe hoogspanningsposten van 380 kV gebouwd in het kader van Stevin, een project van Elia dat het mogelijk moet maken om windenergie van windparken op zee aan land te brengen en naar het binnenland te transporteren. Deze nieuwe opdrachten volgen op de installatie van Horta, een eerste hoogspanningspost die voor hetzelfde project in mei vorig jaar succesvol werd opgeleverd.

Nieuwe hoogspanningsposten in Damme en Dudzele

De installatie van de twee nieuwe hoogspanningsposten, Elia Van Maerlant in Damme en Elia Gezelle in Dudzele werd toevertrouwd aan SPIE Belgium. De installatie begon reeds in november vorig jaar en verschaft ongeveer 25 mensen een jaar lang werk. Hoewel de hoogspanningsposten pas tegen eind 2017 operationeel moeten zijn, wil SPIE Belgium samen met ABB, de leverancier van het GIS-systeem (gas-insulated switchgear of gasgeïsoleerde schakelapparatuur) de installatiewerken afronden tegen het einde van dit jaar omdat de installaties gedurende een aantal maanden moeten getest worden.

Jarenlange samenwerking

"Dit is inderdaad een krappe planning, maar zeker niet onrealistisch. De ervaring met Horta leert ons dat een termijn van tien maanden haalbaar is, en we hebben ervoor gekozen om dezelfde aanpak te volgen. De werken verlopen in optimale omstandigheden, dankzij de vertrouwensband die Elia en SPIE Belgium op basis van hun jarenlange samenwerking hebben opgebouwd", verklaart projectleider Maarten Lozie.

SPIE Belgium realiseerde de hoogspanningspost Horta in de periode van mei 2014 tot mei 2015. Volgens Maarten Lozie maakte de focus op veiligheid en kwaliteit het verschil bij de installatie van Horta en speelde dit aspect zeker een doorslaggevende rol in de toewijzing van de nieuwe opdrachten. "We hebben veel ervaring opgedaan met het project Horta. De oplossingen die we tijdens de realisatie van dit project aanreikten en de flexibiliteit die we aan de dag legden, zijn ongetwijfeld pluspunten waarmee Elia rekening heeft gehouden bij de toewijzing van deze nieuwe opdrachten. Horta was bovendien de eerste hoogspanningsinstallatie in haar soort op Belgische bodem", aldus Lozie.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten