Nieuwe oproep Bouwmeester Label
Het Team Vlaams Bouwmeester gaat met het Bouwmeester Label ook dit jaar op zoek naar vernieuwende en beleidsrelevante ideeën, waardoor (ontwerpend) onderzoek en sterke ruimtelijke concepten tijdens de beginfase worden ondersteund. Net zoals vorig jaar gebeurt dit in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut (VAi). Voorstellen kunnen worden ingediend tot 5 december. Vorig jaar werden 38 ideeën ingediend.
Veel interessante ruimtelijke onderzoeksvragen ontstaan in de dagelijkse praktijk van ontwerpers en onderzoekers, vanuit een gefundeerde intuïtie, maar vaak zonder concrete opdrachtgever, budget, timing of beleidscontacten. Het Team Vlaams Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut zijn zich ervan bewust dat architecten, stedenbouwkundigen en onderzoekers net bij het begin van dergelijke potentieel beleidsrelevante initiatieven extra steun kunnen gebruiken. Vandaar het Bouwmeester Label, dat geen subsidie of prijs is, maar een reële stimulans voor ruimtelijk onderzoek zonder opdrachtgever.
Het Bouwmeester Label wil een akte van vertrouwen zijn, gekoppeld aan een bescheiden start-up budget om een dossier op te bouwen, aan netwerking te doen, een concepttekst uit te werken, visualisaties te maken, enz. Daarnaast engageert het Team Vlaams Bouwmeester zich om de gekozen projecten mee op de politieke agenda te plaatsen en worden een aantal presentaties en debatten voorzien in samenwerking met het VAi.
Van de inschrijvers wordt uiterlijk op maandag 5 december als voorzet één A4-pagina verwacht waarop de ambities worden beschreven. De Vlaamse Bouwmeester en het VAi selecteren samen maximum drie laureaten. Ze krijgen elk 5.000 ? (excl. btw) om hun idee voort uit te werken tot een dossier, dat ze vervolgens kunnen gebruiken om het ingang te doen vinden bij beleidsmakers en administratie. De tussentijdse resultaten hiervan zullen worden gepresenteerd en besproken in het Atelier Bouwmeester. Daarnaast worden de eindresultaten gepresenteerd in de tentoonstellingsreeks Projecties van het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel, die de productiekosten voor de tentoonstelling op zich nemen.
Resultaten
Vorig jaar werden 38 voorstellen ingediend. Het Vlaams Architectuurinstituut toont vanaf deze week de resultaten van het Bouwmeester Label in de wandelgangen van deSingel. Het collectief ?We Kopen samen den Oudaan? is als eerste aan de beurt. De tentoonstelling getuigt van het door hen afgelegde onderzoekstraject naar de Antwerpse politietoren. Het collectief, bestaande uit architectenbureau Nvdr en een groep geëngageerde Antwerpenaars, wilde de utopische plannen die architect Renaat Braem met de toren voor ogen had nieuw leven inblazen.
De tentoonstelling laat de ontwikkelingsmogelijkheden voor dit project zien en stimuleert het maatschappelijke debat over nieuwe vormen van publieke ontwikkeling, cofinanciering en gedeeld ruimtegebruik. Ze zoekt tevens naar alternatieven voor klassieke ontwikkelingsscenario?s. Ter gelegenheid van de vernissage op 18 oktober gaf de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck zijn visie op het project en werd een speciaal voor deze tentoonstelling gerealiseerde film vertoond, waarvoor vijftien betrokkenen werden geïnterviewd.
De uitdaging om een meer publieke vorm van ontwikkelen te bedenken legt een aantal fundamentele vragen bloot, waardoor dit onderzoek over veel meer gaat dan enkel dit ene individuele gebouw. De tentoonstelling is opgevat als een platform voor experiment. Ze biedt een unieke kans om vooruit te blikken en opgedane inzichten te testen in de wandelgangen van deSingel. ?We kopen samen den Oudaan? zal de looptijd van de tentoonstelling benutten om het maatschappelijke debat over de verkoop van beeldbepalend vastgoed aan te zwengelen. Het collectief wil samen met de bezoekers de volgende stappen in het onderzoeksproces bepalen. Via een ?living lab? bieden de tentoonstellingsmakers drie maanden lang ruimte voor uitwisseling en experiment. Met verschillende partners werken ze een business case uit voor een ?Open Promotor Platform?. Het resultaat hiervan zal te zien zijn tijdens de finissage van de expo op 11 januari 2017.