Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Nieuwe Sluis Terneuzen bijna klaar

Met het invaren van de deuren en het plaatsen van iets bredere, maar vooral langere bruggen startte deze maand de laatste fase in de afwerking van de Nieuwe Sluis Terneuzen. Met een lengte van 427 m, breedte van 55 m en diepte van 16,44 m wordt ze even groot, maar iets minder diep, dan de sluizen in het Panamakanaal. Hiermee krijgen grotere zeeschepen een betere toegang tot de havens van Terneuzen en Gent. Ook zou de Nieuwe Sluis voor een vlottere doorstroming van de Westerschelde naar het Kanaal Gent-Terneuzen moeten zorgen.

Nieuwe sluis Terneuzen
Project Nieuwe Sluis Terneuzen

In 2017 kregen de aannemerscombinatie Sassevaart met BAM Infra, BAM Contractors (nu Stadsbader Contractors), DEME (DEME Infra Marine Contractors en Dredging International) en Van Laere de gunning van dit grote project toegekend. Meteen ging het consortium aan de slag met de uitwerking van het ontwerp en het bouwrijp maken van de terreinen. Al medio 2018 startten de eerste grote werkzaamheden. De uitgangspunten worden architecturaal begeleid door de commissie Ruimtelijke Kwaliteit en Vormgeving (CRK&V),” aldus Koen De Winne, kwaliteitsmanager van de Nieuwe Sluis, en Wim De Cock, projectingenieur bij het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. “Alle voorstellen werden door de commissie onder de loep genomen: wandel- en fietspaden, verblijfsplekken en uitkijkpunten, maar natuurlijk ook het ontwerp en de kleurstelling van de sluis en de bruggen. Concreet werd de Oostsluis behouden en moest de 113 jaar oude kleine Middensluis plaats maken voor de Nieuwe Sluis en de dienstenhaven (werkhaven voor sleepboten met nieuwe kaaimuren). Op 1 oktober 2021 startte de sloop van het zuidelijke deel van de Middensluis, die 60.000 m³ metselwerk, beton en hout omvatte. Daarnaast moesten bijna 7.000 houten palen, vier brugdelen, vier puntdeuren en twee roldeuren worden verwijderd.”

Enkele cijfertjes

Om bij een mechanisch defect en onderhoudswerkzaamheden toch vrij verkeer te garanderen, kreeg de sluis tweemaal twee deuren. Het zijn gigantische exemplaren van 58x25x9 meter en een gewicht van 2.100 ton. Ook de twee basculebruggen zijn met een afmeting van 84x18 meter vrij imposant. De rioolschuiven, sluisdeuren en bruggen bevatten ongeveer 10.000 ton staal. De aanleg van de volledige Nieuwe Sluis (inclusief kades en afwerking) was goed voor 330.000 kuub beton, 32.000 ton betonstaal en 60.000 ton staal (voor de buispalen, damwanden, deuren en bruggen). Logischerwijze werd ook een breed palet aan bouwmaterieel ingezet: van kleine lasapparaten, over graafmachines en bulldozers, tot torenkranen en baggertuigen. Natuurlijk kwamen er eveneens tal van logistieke oplossingen aan te pas: een zinkponton, sleepboten en zelfs self propelled modular transporters. De hoeveelheid af te voeren materiaal was op zowat 9,8 miljoen kuub geraamd. Een deel van de vrijgekomen grond en baggerspecie werd gedeeltelijk hergebruikt. Voor de rest werden alternatieve afzetplaatsen gezocht, zoals 2,1 miljoen m³ in de Westerschelde en 300.000 m3 als vooroeversuppletie in Knokke. Ook in 2023 zal nog grondverzet gebeuren, want dan wordt verder gewerkt aan het verwijderen van de landtongen.

Onvoorziene uitdagingen

Door de natte bouwmethode toe te passen, moest er geen water uit de ondergrond worden weggepompt. “Op die manier vermeden we ook dat er in de omgeving verzakkingen optraden”, verklaren Koen De Winne en Wim De Cock. “Weliswaar hebben we de sluishoofden in een droge bouwkuip gerealiseerd. Eerst brachten we rondom waterkerende wanden aan, groeven we de grond weg en gebruikten we de onderste kleilaag (Boomse klei) als natuurlijke afsluiting aan de bodem van de sluis. Het water dat we onder de sluishoofden diep uit de grond moesten weghalen om de druk van onderaf te verminderen, pompen we terug in de omgeving.” Tijdens de realisatie van het project ging er flink wat aandacht naar monitoring en het vermijden van hinder. Omwonenden hadden weinig last van de trillingen omdat de werf zich relatief ver van de huizen bevindt. Aannemers wordt echter gevraagd om maximaal tussen
7 en 19 uur (en beperkt in de weekends) te werken. Door een efficiënte inrichting van de terreinen blijft het bouw- en werkverkeer beperkt.  Materieel wordt zoveel mogelijk via het water aangevoerd en er werden zelfs twee eigen betoncentrales (on site) gebouwd. “We gebruiken zelfs een speciale vloeistof tegen opstuivend zand”, vertellen de twee gesprekspartners. “Zo ligt er naast een grote dijk met aan de Middensluis een weg. De dijk dient gedeeltelijk als tijdelijke primaire waterkering tijdens de bouwfase. Door de wind kwam de bovenste laag zand echter telkens op het wegdek terecht. Daarom werd de berg ingespoten met dustcruster liquid, die voorkomt dat het zand gaat stuiven.”

Energieneutrale sluis

De Nieuwe Sluis krijgt ook een eigen bediengebouw van 13x62 meter op het sluisplateau aan de westkant van de sluiskolk. Dit wordt gebouwd op schroefpalen die in de grond zijn geboord, een proces dat weinig omgevingsgeluid veroorzaakte. De prefab betonnen onderdelen worden gefaseerd naar de site getransporteerd, waar ze met een hoge hijskraan op de fundering worden geplaatst. Ook trappen en bordessen worden kant-en-klaar aangeleverd. Eveneens interessant is dat de Nieuws Sluis grotendeels groene energie gebruikt die met PV-panelen op de daken van het bediengebouw, de machinegebouwen en de nieuwe loods van Rijkswaterstaat wordt opgewekt. Daarnaast voorziet het project ook een zonnepark op een voormalig baggerdepot in de Dekkerspolder op de Axelse Vlakte. Met opgewekte energie wordt de werking van de sluis voorzien.

Toekomstgerichte sluis

De Nieuwe Sluis
heeft een levensduur van honderd jaar. De sluisdeuren, die door een bovenrolwagen twintigmaal per dag over en weer worden gesleurd, zouden tachtig jaar moeten meegaan. Alles is op de groei gemaakt, waardoor de sluis geen bottleneck wordt eens het kanaal Gent-Terneuzen wordt verdiept. Na een uitgebreid proef-, opleidings- en oefentraject in de eindfase wordt de sluis zo spoedig mogelijk in gebruik genomen. “Ondanks covid waren de twee complete sluishoofden in minder dan twee jaar afgewerkt”, vervolgen Koen De Winne en Wim De Cock. “Helaas werd de doorlooptijd wel door andere factoren negatief beïnvloed. Zo kregen onderhoudsdiensten door de pandemie hun vervangstukken niet tijdig op de werf, werd PFAS in de bodem ontdekt, moesten er onvoorzien objecten uit de ondergrond worden verwijderd en was er een klein oponthoud door een probleem met Portugese oesters en mosselen die zich op de deuren van de Westsluis hechtten. Niettemin heeft de aannemer de schade kunnen beperken door een maximale inzet, de nodige expertise én zijn ruime praktijkervaring.”

Vlaams-Nederlands project

De aanleg van de Nieuwe Sluis (inclusief voorbereiding en begeleiding) en het infrastructurele beheer/onderhoud voor twee jaar zal naar verwachting 934 miljoen euro kosten. Vlaanderen betaalt minstens 85% (waarvan het Havenbedrijf Gent - North Sea Port - 15% inbrengt). Daarnaast is er nog een subsidie van 48 miljoen euro van Europese CEF-fondsen (Connecting Europe Facility) en een forfaitaire bijdrage van Nederland. Daarom is dit project een samenwerking tussen beide overheden, als onderdeel van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie (VNSC). Het juridische bouwheerschap ligt bij Rijkswaterstaat. Daarnaast is er een Vlaams-Nederlandse stuurgroep Nieuwe Sluis Terneuzen met het Vlaamse Departement voor Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) (afdeling Maritieme Toegang (AMT) en Havenbedrijf Gent) en het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat Zee en Delta, de provincie Zeeland en de gemeente Terneuzen.

Internationaal project

Tijdens de bouw van de sluishoofden en de sluiskolk waren gemiddeld 250 tot 350 personen (op piekmomenten zelfs meer dan 500) aan het werk, en dit op erg compacte bouwterreinen. In het volledige project zijn ook 300 tot 400 onderaannemers en leveranciers betrokken. Het is een internationale aangelegenheid geworden. Zo komen bolders en haalkommen uit Finland, opoffermetaal en de folie van de bouwputten uit de UK, de dekzerken en drenkelingladders uit Polen, de hydraulische installatie van de bruggen/rioolschuiven/bodemroosters uit Nederland, de hef- en hijsmiddelen/wapeningsstaal/ stalen deuren/luiken/afdekplaten/grondstoffen van het beton uit België, de damwanden en buispalen uit Luxemburg en Turkije, de afmeerpalen/drijframen/staal uit Duitsland, de steunvloeistoffen uit Frankrijk, de voegrubbers uit Italië, het hout en beplatingsmateriaal uit Spanje... Twee basculebruggen, vier sluisdeuren, acht rioolschuiven voor het nivelleren van de sluis en de onderhoudsvoorzieningen voor het droogzetten van de sluisdeuren worden zelfs vanuit China aangeleverd. Sommige onderdelen werden ter plaatse gemaakt, zoals de twee betonnen bodemroosters van 57x17x5 meter voor het nivelleren van het water in de sluis met het waterniveau van het kanaal of de Westerschelde. Om een efficiënt onderhoud te garanderen, worden nog zeven droogzetschotten, vier onderhoudsschuiven voor het nivelleerkanaal en twee ophangportalen voor de sluisdeur in China gemaakt.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten