Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Nieuwe studententoren in Hasselt

Xior Student Housing verwerft in Hasselt een toren met 157 studentenkamers. Het nieuwe gebouw met minimaal tien verdiepingen, wordt opgetrokken op de campus van de Hogeschool PXL. Het gaat om een investering van in totaal 17 miljoen €. De oplevering en ingebruikname is voorzien in november 2020.

Nieuwe studententoren in Hasselt
Het beursgenoteerde Xior is gespecialiseerd in studentenhuisvesting in België, Nederland, Spanje en Portugal en strijkt nu dus ook in Hasselt neer.  Daarmee wordt een zevende stad toegevoegd wordt aan de Belgische portefeuille.
 
Via de overname van deze studententoren in Hasselt, voegt Xior bovendien een volledig nieuw en duurzaam gebouw toe aan haar portefeuille in een studentenstad met ongeveer 22.000 studenten waar grote vraag is naar kwaliteitsvolle studentenhuisvesting.
 
De nieuw te bouwen studententoren bevindt zich op een toplocatie op de campus van de Hogeschool PXL, ideaal gelegen op wandel- en fietsafstand van het centrum, van de Universiteit Hasselt en op slechts 2 km van het station. De campus is ook goed ontsloten door het openbaar vervoer (met een bushalte op de campus) en voorziet ook in uitgebreide parkeerfaciliteiten.

Masterplan

De ontwikkeling van deze nieuwe studentenresidentie maakt deel uit van een breder masterplan waarbinnen Hogeschool PXL campus zich bevindt. Dat zal dienen om maximaal in te spelen op de wijzigingen in het hoger onderwijslandschap en om tegemoet te komen aan de toekomstige noden en groei van de hogeschool en haar studenten. In dat kader beoogt Xior een langdurige constructieve samenwerking met Hogeschool PXL.
 
De transactie heeft een totale verwachte investeringswaarde van ongeveer 17 miljoen € na voltooiing van het project en bestaat uit de verwerving van alle aandelen van VKS Home-Invest, de titularis van een opstalrecht vanwege Hogeschool PXL op de projectsite waarop de studententoren zal worden opgericht, en dit voor een termijn van 50 jaar.

Prefabsysteem

Het nieuwe gebouw zal voldoen aan de strenge epb-eisen, onder meer door een compacte koude- en warmteopslag installatie (kwo) die op duurzame wijze de energie levert voor de verwarming en koeling van het gebouw en door te kiezen voor het zeer duurzame modulaire prefabsysteem CD20.
 
Dit systeem is zeer snel en proper te monteren, zorgt voor een materiaalbesparing en kan bovendien volledig gedemonteerd en hergebruikt worden. De snelheid van constructie maakt het bovendien mogelijk om alsnog voor het volgend academiejaar volledig operationeel te zijn.
 
"Als geboren en getogen Hasselaar ben ik persoonlijk trots op deze eerste veelbelovende investering in Hasselt, een echte levendige studentenstad met ca 22.000 studenten. Wij kijken ernaar uit om op de nieuwe campus van de Hogeschool PXL kwaliteitsvolle en moderne studentenhuisvesting te kunnen aanbieden en mee het gemeenschapsgevoel op deze campus te versterken. Naast het toevoegen van een nieuwe Belgische stad aan onze snel groeiende portefeuille, voegen we ook een gloednieuwe duurzame residentie toe aan onze portefeuille”, zegt Christian Teunissen, de CEO van Xior.
 
Ben Lambrechts, algemeen directeur van Hogeschool PXL is eveneens tevreden dat een sterke speler zoals Xior naar Hasselt komt. “Hasselt zet zich zo bij in het rijtje van grote studentensteden zoals Leuven, Gent, Delft, Lissabon, Porto waar Xior reeds kwalitatieve en betrouwbare studentenkamers aanbiedt. De toren komt midden op onze campus dicht bij alle sociale voorzieningen, vlak aan de nieuwe Hasseltse groene long en met het nieuwe en oude centrum op wandelafstand, kortom een toplocatie voor een tweede thuis waar onze studenten in ideale omstandigheden kunnen studeren, wonen en leven”, besluit de directeur.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten