Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Nieuwe technologie ingezet voor fundering offshore windpark

DEME Offshore en Eiffage Métal hebben tachtig funderingen geïnstalleerd voor het offshore windturbinepark van Saint-Nazaire in Frankrijk. Om de funderingen in harde rotsbodem te installeren en de operationele werktijd te verhogen werd grensverleggende technologie ingezet.

Nieuwe technologie ingezet voor fundering offshore windpark
De installatie van de funderingen startte in het voorjaar van 2021. DEME en zijn partner Herrenknecht, gespecialiseerd in tunnelboormachines, ontwierpen samen een 350 ton zware Offshore Foundation Drill (OFD) om het boorwerk voor de XL-monopijlers uit te voeren. 

Ook de Modiga is unieke technologie die in Saint-Nazaire werd gebruikt. De bijna 60 m hoge Modiga schermt de boor- en installatieactiviteiten af van de barre omstandigheden in de Atlantische Oceaan, waardoor ook de operationele werktijd verbetert. De volledige technologische oplossing werd ingezet vanaf het offshore installatieschip ‘Innovation’.

DEME Offshore en Eiffage Métal hebben ruim 200 bedrijven uit Pays de Loire en Frankrijk bij het project betrokken, voornamelijk kleine en middelgrote ondernemingen. Op deze manier creëerden beide bedrijven werkgelegenheid en droegen ze bij tot de ontwikkeling van de blauwe economie in Frankrijk.
 
“Als eerste ter wereld hebben we deze technologie ingezet, waarbij we de installatie veel sneller dan gepland konden voltooien. De installatiewerken liepen verder tijdens het winterseizoen, ondanks de combinatie van zware weersomstandigheden en de barre omgeving van de Atlantische Oceaan. In Saint-Nazaire deden onze teams en bemanning niet alleen ruime ervaring op voor de volgende offshore windparkprojecten aan de Franse kust, maar ook om succesvol installatiewerkzaamheden uit te voeren in vergelijkbare uitdagende omstandigheden over de ganse wereld”, aldus Bart De Poorter, general manager van DEME Offshore.
 
Het windpark van Saint-Nazaire wordt ontwikkeld door EDF Renouvelables, Enbridge en CPP Investments zal een totale capaciteit van 480 MW hebben, wat overeenkomt met 20% van de elektriciteitsbehoefte van het Franse departement Loire-Atlantique. 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten