Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Nieuwe verlichting voor Sint-Baafskathedraal in Gent

De toren van de Sint-Baafskathedraal in Gent kreeg na het Belfort en de Sint-Niklaaskerk eveneens een speciale monumentverlichting conform het Gentse lichtplan. De toren en de voorgevel zijn nu uitgerust met nieuwe zuinige ledverlichting die elke avond van zonsondergang tot zonsopgang zal branden.

Nieuwe verlichting voor Sint-Baafskathedraal in Gent

De ledverlichting heeft een warme witte kleur en is 70% zuiniger dan de oude verlichting. Het ontwerp is van het lichtontwerpbureau Radiance 35 uit Luik. De nieuwe monumentverlichting kostte 300.000 €, waarvan de kerkfabriek via de provincie Oost-Vlaanderen 80% betaalde en de stad Gent 20%. Fluvius bracht de monumentverlichting aan in opdracht van het stadsbestuur. Bij de verdere restauratie van de kathedraal zal ook de rest van de kathedraal worden verlicht.

De voor- en achtergevel van de Vooruit en het vernieuwde Drongenplein krijgen momenteel eveneens nieuwe led-monumentverlichting. Deze bestaat uit lichtspots vanop afstand, in combinatie met lichtspots op de gevel.

De verlichting van het Drongenplein past in de strategie van het lichtplan om ook in de buitenrand toonaangevende plaatsen en monumenten energiezuinig uit te lichten.

Gent beschikt over een lichtplan dat tientallen gebouwen, straten en pleinen op een feeërieke wijze verlicht. Dit lichtplan zorgt voor uniforme en zuinige lichtaccenten op gebouwen, monumenten, straten en pleinen. Het creëert een prachtig avondlandschap van valavond tot middernacht, waarna de functionele verlichting het opnieuw overneemt (Simulatiebeeld: lichtontwerper Radiance 35).

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten