Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Nieuwe zorgsite op komst in Kessel (Nijlen)

De Zorggroep Zusters van Berlaar vzw schrijft samen met het Team Vlaams Bouwmeester een studieopdracht uit voor de opmaak van een visie voor een nieuwe zorgbuurt en de nieuwbouw van een buurtzorghuis, een woonzorgcentrum en een groepszorgwoning aan de Gasthuisstraat in Kessel, een deelgemeente van Nijlen.  

Nieuwe zorgsite op komst in Kessel (Nijlen) (1) - Copy
Het budget voor dit project bedraagt 15,5 miljoen €, zonder btw en ereloon. In dat bedrag zijn de afbraakwerken, de omgevingsaanleg en het vast meubilair begrepen, maar niet het los meubilair, de werfcoördinatie en de epb. Kandidaturen kunnen online worden ingediend vóór vrijdag 26 februari om 11 uur via vlaamsbouwmeester.be.
 
Met de bouw van een volwaardige zorgbuurt wil de vzw Zorggroep Zusters van Berlaar een nieuwe stap zetten in de ondersteuning van de inwoners van Kessel en omstreken, en dit op een volledig vernieuwde site die centraal gelegen is in de landelijke dorpskern.
 
De bijzondere locatie, met uitzicht op de groene vallei van de Lindekensbeek, biedt heel wat troeven, maar stelt ook uitdagingen: de toegankelijkheid van de zorgbuurt, de relatie met het dorp en met het historische landschap, de relatie en de mogelijkheden tot sociale integratie met de geplande nieuwbouw voor de basisschool Goezo Kessel. Met deze school zal de zorgbuurt immers het valleigebied delen. De Zorggroep wil van deze zorgbuurt een volwaardig en geïntegreerd onderdeel van het dorp maken, en een duurzame omgeving creëren waar iedereen welkom is en graag vertoeft.
 
De volledige zorgsite dient eerst op masterplan-niveau te worden bekeken. Dit moet resulteren in een logische opbouw, waarbij de oude gebouwen in functie kunnen blijven tijdens de bouwwerkzaamheden, met aandacht voor de bereikbaarheid. De vzw wil een sterke landschappelijke aanpak voor de gehele site, waarbij een kwalitatieve groene verblijfsruimte de zorgbuurt, het dorp en de open ruimte met elkaar verbindt. De gepaste vervoersmodi moeten hierin ook een plaats krijgen.
 
Het buurtzorghuis vormt het kloppende hart van de site: het verbindt de buurt en het nieuwe zorgcentrum. Het omvat een lokaal dienstencentrum met daarin een polyvalente zaal die multifunctioneel en opsplitsbaar is en daardoor ook ter beschikking staat van de Kesselse verenigingen en scholen. Door er informatieve en recreatieve activiteiten aan te bieden (gastsprekers, hobbyclub, computerlessen, … ) en een buurtrestaurant in te richten, wil men hier vooral een warme ontmoetingsplaats scheppen voor ouderen uit de buurt.
 
Ook thuiswonende 65-plussers die van dergelijke activiteiten willen genieten maar daarvoor meer nood hebben aan ondersteuning, moeten hier terecht kunnen. Het dagverzorgingscentrum zorgt in zijn twee leefgroepen van telkens tien personen voor een aangepast programma, met extra tijd en ruimte voor zorgmomenten.
 
Is er voor een kortere periode toch nood aan een volwaardig verblijf, dan bieden de dertien kamers voor kortverblijf een uitkomst. Ook de thuisverpleging krijgt een stekje binnen dit geheel.
 
Wanneer het niet meer lukt om nog langer zelfstandig thuis te wonen, kan steeds worden gekozen voor een permanent verblijf in het woonzorgcentrum Sint-Jozef. Dit is georganiseerd in woongroepen van telkens acht tot twaalf bewoners. Twee of meer woongroepen worden aan elkaar gekoppeld in functie van organisatie en logistiek. De ongeveer 80 woonzorgkamers hebben elk een oppervlakte van ongeveer 27 m² netto.
 
Daarnaast wil de opdrachtgever ook acht tot twaalf zorgflats van ongeveer 50 m² voorzien. Deze flats vormen samen een ‘groepswoning’ en grenzen allemaal aan een gemeenschappelijke leefruimte en keuken. Hier wil men een bredere doelgroep aanspreken, bijvoorbeeld ook mensen met een chronische zorgvraag.
 
Een breder aanbod (zowel binnen het residentiële gedeelte als daarbuiten) zorgt ook voor meer bezoek. Daarom moet er voldoende parkeergelegenheid worden voorzien.
 
Omdat de keuken niet enkel instaat voor de bereiding van de maaltijden voor het woonzorgcentrum zelf, maar ook het buurtrestaurant, het dagverzorgingscentrum en de campus in Nijlen moet kunnen bedienen, is een grote centrale keuken met een capaciteit van ongeveer 500 maaltijden per dag een must.
 
De nieuwe site (93 woongelegenheden, 13 kortverblijfkamers, een lokaal dienstencentrum, een centrum voor dagverzorging met 20 plaatsen en thuisverpleging) staat in verbinding met de 16 bestaande assistentiewoningen in Huize Biddeloo.
 
Voor dit alles vraagt de Zorggroep van de ontwerpers een functioneel, flexibel en financieel haalbaar ruimtelijk concept, dat toelaat op een kostenefficiënte manier te werken, zodat de inwoners van Kessel tegen een betaalbare dagprijs kunnen blijven genieten van al het moois dat hun vertrouwde omgeving te bieden heeft.

Foto's: Team Vlaams Bouwmeester / Tim Van de Velde

Open oproep 

Het Team Vlaams Bouwmeester lanceert een nieuwe open oproep voor tien studieopdrachten en de opmaak van masterplannen. Kandidaturen kunnen online ingediend worden vóór vrijdag 26 februari om 11 uur via vlaamsbouwmeester.be. Een Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) is noodzakelijk bij de kandidaatstelling. De projecten worden gegund via een ‘mededingingsprocedure met onderhandeling’.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten