Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Nijlen bouwt nieuwe school in groene omgeving

De gemeentelijke basisschool Goezo in Kessel, een deelgemeente van Nijlen, is momenteel gehuisvest in verouderde gebouwen in het centrum van Kessel-dorp, langs de drukke gewestweg N13.

nijlen 1

De gemeente Nijlen wil een nieuwe kleuter- en lagere school bouwen voor ongeveer 250 kinderen. De toekomstige gebruikers hebben een wenslijst opgemaakt die vertaald moet worden in een duurzaam, flexibel gebouw.

Via ontwerpend onderzoek van de ruimere context, naar aanleiding van de opmaak van een beeldkwaliteitsplan voor de kern van Kessel-dorp, werd de vallei van de Lindekensbeek ten zuiden van de kern van Kessel aangeduid als nieuwe locatie voor de school. Dit valleigebied kent los van zijn natuurlijke kenmerken een enorm maatschappelijk potentieel. Het onderzoek wees uit dat de school een motorfunctie kan opnemen in het functioneren van dit valleigebied als groene en ondersteunende ruimte van een steeds meer verdichtende kern.



Belangrijke aandachtspunten voor het ontwerp van de school zijn de relatie met het groen en de omliggende moestuinen, hoger en compacter bouwen met behoud van het uitzicht op de kerk, een bijdrage leveren aan de skyline van het landelijke dorpscentrum met respect voor de culturele en maatschappelijke betekenis van de kerk en tot slot het creëren van een duurzame schoolomgeving.

De duurzaamheidseis geldt voor het gebouw en nog meer voor de mobiliteit. De school dient maximaal ontsloten te worden voor zachte mobiliteit en minimaal voor harde mobiliteit. De keuze van de schoollocatie moet, in combinatie met de beste principes over duurzame mobiliteit, een nieuwe dynamiek en structuur in de beekvallei brengen, waardoor die als landschapspark kan fungeren voor de dorpskern van Kessel.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten