Ninove wil site en omgeving administratief centrum herontwikkelen
De intercommunale SOLVA schrijft in samenwerking met het Team Vlaams Bouwmeester een volledige studieopdracht uit voor het opmaken van een ruimtelijke toekomstvisie voor de herontwikkeling van de site van het administratief centrum op het terrein gelegen tussen de Centrumlaan, de Onderwijslaan en de Bevrijdingslaan in Ninove. Kandidaat-ontwerpers dienen zich aan te melden vóór 18 februari om 11 uur via de website van de Vlaamse Bouwmeester.
De gebouwen zijn echter verouderd en voldoen op functioneel en bouwtechnisch vlak niet meer aan de huidige normen. De bestaande infrastructuur dient herbekeken, heringericht of herbouwd te worden. Het politiekantoor op de hoek tussen de Centrumlaan en de Bevrijdingslaan is recent gebouwd en moet bewaard blijven.
Aansluitend bij de site van het administratief centrum ligt het kinderdagverblijf De Hartjes, met daarnaast een gelijkgrondse parking voor ongeveer 120 wagens met een toegangsweg. Deze parking wordt vooral gebruikt door het naastgelegen Heilig Hartcollege. Dit gebied is weinig kwalitatief qua inrichting, maar is wel landschappelijk waardevol.
De site en zijn directe omgeving zijn gelegen aan de Denderoever, maar de gebouwen staan met de achterzijde naar het water waardoor er weinig voeling is met de waterloop. De linkeroeverstrook van de Dender verbindt de site in westelijke richting met natuurgebied Dendervallei Ninove dat beheerd wordt door Natuurpunt. De wandeleg richting natuurgebied is echter weinig zichtbaar.
In oostelijke richting loopt de oeverstrook over het terrein van het Heilig Hartcollege tot aan de Begijnebrug. Ook hier is er weinig connectie tussen bebouwde ruimte en oever.
Nochtans zijn de site van het administratief centrum en de directe omgeving strategisch gelegen en biedt de buurt tal van troeven (scholen, winkels, woningen) die de site aantrekkelijk kunnen maken.
Bovendien kan de plek een belangrijke verbindende schakel vormen naar de rechteroever van de Dender. Daar bevindt zich een groen stadsdeel met faciliteiten voor de jeugd, waaronder een stadspark met skateterrein, een sportcentrum, het zwembad De Kleine Dender en Jeugdcentrum De Kuip.
De voetgangersbrug ’t Oeverstekse verbindt de stadsdelen. De brug wordt vandaag goed gebruikt, maar de ruimtelijke kwaliteit van de aanloopzone naar de brug kan verbeterd worden.
De opdracht voor de ontwerper omvat het uitwerken van een visie voor de ontwikkeling van het projectgebied. Bijkomend moet een procesnota worden opgemaakt die de timing en het vervolgtraject weergeeft en voorziet in een actieprogramma op korte en lange termijn.
De procesnota geeft ook aan welke doelstellingen, studies, projecten of samenwerkingsverbanden dienen opgestart of uitgewerkt te worden. De uitvoering van het masterplan moet tevens gekoppeld worden aan de haalbaarheid met betrekking tot de opmaak van een begroting.
De doelstelling van het masterplan is het creëren van een nieuw stadsdeel aan de Dender, dit met een multifunctionele invulling van zowel publieke als private functies.
De stadsdiensten blijven aanwezig. In eerste instantie wordt dan ook onderzocht waar en hoe de stedelijke diensten in de toekomst best gehuisvest worden binnen de projectzone. Een efficiënt en doordacht ruimtegebruik moet het mogelijk maken om de site te densifiëren en bijkomende ruimte te voorzien voor complementaire commerciële en niet-commerciële functies.
Een onderzoek naar de mogelijke economische valorisatie van een deel van de site maakt een belangrijk deel uit van de opdracht. De stad Ninove wil immers een financiële meerwaarde creëren die de opwaardering van de stadsdiensten (deels) kan financieren.
Met de herontwikkeling van deze site wil Ninove een omgeving met een hoge belevingswaarde in het leven roepen die opnieuw de binding met de Dender opzoekt. De opdracht omvat een visie op de herinrichting van de Denderoever met het verhogen van de zichtbaarheid en de bereikbaarheid.
Daarbij moet ook rekening worden gehouden met de overstromingsgevoeligheid van het gebied omdat de oeverzone zich zal moeten inpassen in het strategisch plan ‘Ruimte voor Water’, dat voor de ganse Dendervallei wordt opgemaakt. Tegelijk moet de site met alle vervoersmodi bereikbaar blijven en wordt er nagedacht over een meer duurzame invulling van de parkeerbehoefte.
De fasering zal in dit project zeker een aandachtspunt zijn evenals het communicatieproces naar de bevolking. De uitdaging bestaat erin om de burgers enthousiast te maken voor dit project.
Het bestuur zoekt daarom een interdisciplinair team van stedenbouwkundigen, architecten en landschapsarchitecten, die de ambities van stad kunnen vertalen in één geïntegreerd ontwerp. Er wordt van het ontwerpteam verwacht dat het de stad kan bijstaan in de ambitie naar financiële valorisatie.
De ontwerpopdracht zal erin bestaan in het gedeelde ruimtegebruik een evenwicht te vinden tussen verschillende functies en onderdelen, en de circulatie van gebruikers en bezoekers zo te organiseren, dat het geheel natuurlijk en aangenaam blijft aanvoelen.
Alle details, voorwaarden, gunningscriteria en de documenten zijn te vinden op de website van de Vlaamse Bouwmeester.