Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

NMBS wijst tweede fase ombouw station Gent-Sint-Pieters toe aan TM AB-Valens-EEG

De tijdelijke maatschap Antwerpse Bouwwerken-VALENS-EEG werd door de NMBS geselecteerd voor de ombouw van het station Gent-Sint-Pieters. De werkzaamheden hebben een waarde van bijna 100 miljoen €. De omgevingsvergunning voor deze werkzamheden werd eerder deze maand uitgereikt.

StationGSP_Bovenaanzicht
Het station is ontworpen door de NMBS en past in het meerjarenplan van Gent-Sint-Pieters en omgeving dat een samenwerking is tussen NMBS, Infrabel, De Lijn, stad Gent en het Vlaamse Gewest. De opdracht omvat de ombouw van het station, een tweede deelrealisatie van de sporen 1 t.e.m. 7 en de gedeeltelijke inrichting van het gelijkvloers en niveau -1. Behalve de vernieuwing van de sporen en perrons worden deze ook voorzien van een overkapping die zal aansluiten op het reeds verbouwde deel van het station. Dankzij deze nieuwe dakstructuur wordt het comfort van de reizigers in alle weersomstandigheden verzekerd. Zonnepanelen op het dak en de integratie van warmtepompen zetten het duurzame karakter van het project extra in de verf.
 
De werken aan het station starten met de ombouw van de sporen 6 en 7. Door het project op te splitsen in verschillende deelfases, vormt de bereikbaarheid van de specifieke werfzones een heuse uitdaging. Daarom zet de TM AB-Valens-EEG van meet af aan in op een doordachte en efficiënte bouwmethodiek, afgetoetst en gebaseerd op een dynamisch BIM-model (Building Information Modelling). Zo worden de logistieke bewegingen zoals afvoer van sloop-en grondwerken, toelevering van diverse grote bouwmaterialen en grondstoffen visueel inzichtelijk gemaakt en kan het bouwen zo efficiënt mogelijk worden georganiseerd, met een minimale impact op een stationsomgeving in volle exploitatie.
 
Daarnaast staat de TM AB-Valens-EEG in voor de volledige afwerking en technische uitrusting van deze deelfase.
 
Peter Winters, CEO Antwerpse Bouwwerken: "Met dit nieuwe contract bevestigen we onze ambitie om actief te blijven in de burgerlijk bouwkundige sector. We zijn zeer trots om de ombouw van het station Gent-Sint-Pieters mee verder vorm te geven. Naast de eerdere bouw van de tijdelijke bovengrondse parking in 2005 en de uitvoering van de ondergrondse parking in 2007, alsook de bouw van het Diamantgebouw in Gent boven op de stationsparking die afgelopen jaar werd opgeleverd, is dit het vierde project dat AB zal uitvoeren in het kader van het meerjarenplan Project Gent-Sint-Pieters."
 
Pierre Wéry, CEO Valens: "Valens is bijzonder trots om samen met AB en EEG deel te mogen nemen aan dit ambitieuze renovatieproject van het station Gent-Sint-Pieters. Het stelt ons in staat onze ambities op het vlak van burgerlijke bouwkunde en infrastructuurwerken verder waar te maken. Na recente projecten zoals de renovatie van de Hallepoorttunnel en de werken aan de Noord-Zuidverbinding in Brussel, is Gent-Sint-Pieters een prachtige opportuniteit in de sector van het openbaar vervoer."
 
Christophe Van Ophem, CEO Eiffage Benelux: “Dit project past perfect in onze ambitie om een belangrijke speler te zijn binnen het domein van koolstofarme mobiliteit. Net als voor andere projecten verbonden aan de ontwikkeling van het openbaar vervoer in de Benelux, doen we voor deze realisatie beroep op onze expertise op het vlak van gebouwen, burgerlijke bouwkunde en duurzaam bouwen.”
 
Karl Neyrinck, CEO EEG: “Wij zijn zeer verheugd over deze samenwerking, die volledig past binnen de strategie van EEG. In nauw overleg met de andere partijen gebruiken we onze expertise voor de coördinatie en integratie van alle technieken. De focus op een goede voorbereiding met verregaande implementatie van BIM en een optimale planning is hierbij het bindmiddel om van dit project een succes te maken. Dit is ook de weg die EEG samen met alle bouwpartners wil volgen.”
 
%%ARTICLELIE:32034%%https://www.bouwkroniek.be/article/station-gent-sint-pieters-krijgt-een-plat-dak-met-zonnepanelen.32034%%/ARTICLELIE:32034%%
 
%%ARTICLELIE:39944%%https://www.bouwkroniek.be/article/omgevingsvergunning-voor-verdere-vernieuwing-gent-sint-pieters.39944%%/ARTICLELIE:39944%%
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten