Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Nog vijf architecten voor reconversie Magdalenazwembad

Howest heeft uit 30 kandidaturen van de Open oproep van de Vlaamse Bouwmeester vijf architecten gekozen voor de reconversie van het Magdalenazwembad op de campus Kortrijk Weide. De geselecteerden krijgen tot eind september om hun voorontwerp uit te werken. Dat moet, rekening houdend met de erfgoedwaarde van het zwembad, een duurzame, energiezuinige, polyvalente en eigentijdse invulling geven aan het gebouw.

Magdalenazwembad in Kortrijk_FOTO_Team Vlaams Bouwmeester  Tim Van de Velde (1)
“Niet minder dan dertig architectenbureaus stelden zich kandidaat voor de reconversie van het Magdalenazwembad”, aldus Dieter Dobbelaere, directeur Gebouwen en Facilitair Beheer van Howest. “De vijf architecten die we hebben geselecteerd, hebben we gekozen op basis van hun portfolio en ervaring met onroerend erfgoed enerzijds en op basis van hun visie op dit reconversieproject en de cultuur van Howest anderzijds.”
 
De geselecteerden zijn: TV a2o architecten - Bressers architecten, TV archipl architecten - denc-studio, TV Maarten Dobbelaere - Civic, TV Patine architecten - Trans architectuur|stedenbouw en Bureau Dertien12. Begin juni krijgen zij ter plaatse een tweede briefing, waarna ze hun voorontwerp en offerte kunnen uitwerken. De uiteindelijke gunning is voorzien in oktober van dit jaar.
Ontmoetingsplek voor studenten
 
Het Kortrijkse Magdalenazwembad dateert van 1960, maar staat sinds de opening van het Lago-zwembad op Kortrijk Weide in 2019 leeg. Howest wil er alle functies onderbrengen die studenten niet strikt nodig hebben om les te volgen of te studeren, maar die van Kortrijk Weide wel een volwaardige campus zullen maken. Dieter Dobbelaere: “Er komt een studentenrestaurant, een café en een koffiehoek. Daarnaast voorzien we ook een bibliotheek, concentratiewerkplekken en projectwerkruimte, naast vergaderzalen en polyvalente ruimtes. Het vernieuwde gebouw wordt ook de place the be voor onze internationale studenten. Het is de bedoeling dat het op deze ontmoetingsplek ook ’s avonds blijft gonzen van de bedrijvigheid.”

Onroerend erfgoed

De reconversie zal gebeuren met respect voor de erfgoedwaarde van het Magdalenazwembad. Het huidige volume blijft dus behouden, net als het buitenaanzicht met de karakteristieke beglaasde gevel. Dieter Dobbelaere: “In tegenstelling tot de nieuwbouw The Penta (naast het zwembad), gaat het in dit geval om een transformatie van een gebouw met een grote symboolwaarde. Daarbij verwachten we van de architecten een innovatief ontwerp dat veel aandacht besteedt aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, onder meer op het vlak van water, energie en afval. Ook het open karakter van het gebouw, de toegankelijkheid, het efficiënte ruimtegebruik en de integratie van groen en natuur worden belangrijke uitgangspunten.”
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten