Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Omgevingsvergunning voor Broeklin blijft overeind

De omgevingsvergunning voor de bouw van de circulaire werkwinkelwijk Broeklin in Machelen wordt niet geschorst. Dat heeft de Raad voor Vergunningsbetwistingen beslist. De Raad wijst daarmee het schorsingsverzoek van de stad Vilvoorde af, maar moet zich nog wel uitspreken over drie verzoeken om de vergunning te vernietigen.

Omgevingsvergunning voor Broeklin blijft overeind
Op 24 maart 2021 gaf de Vlaamse regering een omgevingsvergunning aan het brownfieldproject Broeklin in Machelen. Het project, dat in de plaats van het winkelcentrum Uplace werd ontworpen en dat volgens de initiatiefnemers goed zal zijn voor 3.200 nieuwe jobs, moet een langverwachte nieuwe invulling geven aan de voormalige industriezone onder het viaduct van Vilvoorde.
 
De Vlaamse ministers Zuhal Demir (Omgeving) en Hilde Crevits (Economie, Innovatie en Werk) hielden bij de toekenning van de vergunning rekening met de bezorgdheden van de stad Vilvoorde en legden in de vergunning strenge voorwaarden op, voornamelijk op het vlak van mobiliteit en duurzaamheid.
 
Toch diende de stad Vilvoorde een schorsings- en vernietigingsverzoek in tegen de vergunning. De andere besturen en maatschappelijke partijen die in het verleden het Uplace-project waren gekant, deden dat niet. Het verzoek van de stad Vilvoorde werd nu dus afgewezen door De Raad voor Vergunningsbetwistingen.
 
“Dat is natuurlijk goed nieuws. Procedures als deze berokkenen ons en de regio wel bijzonder veel schade. Na vijftien jaar is het schrijnend om vast te stellen hoe moeilijk het is om een noodzakelijk sociaaleconomisch project te realiseren dat inzet op belangrijke maatschappelijke vragen zoals duurzaamheid, circulariteit en korte keten. De regio ligt er al meer dan twintig jaar bij als een woestijn en nog wil de stad Vilvoorde enkel blokkeren. Ook de buurt moet met lede ogen toekijken hoe een noodzakelijke opwaardering keer op keer wordt uitgesteld”, verklaart Jan Van Lancker, CEO van projectontwikkelaar Uplace.
 
Toch zullen de spades nog niet meteen in de grond gaan. Het arrest is slechts een tussenstap in de richting van de definitieve omgevingsvergunning voor Broeklin. “De Raad voor Vergunningsbetwistingen moet zich immers nog uitspreken over drie verzoeken om de omgevingsvergunning te vernietigen. Die verzoeken komen eveneens van de stad Vilvoorde (opnieuw als enige bestuur en maatschappelijke partij) en twee private beroepsindieners met een louter commerciële/concurrentiële agenda”, aldus Van Lancker.
 
“Er is een bijzonder grote consensus over Broeklin. Nooit eerder was er zo’n groot draagvlak voor het belangrijke reconversieproject in de Noordrand. Maar we moeten nog steeds geduldig blijven, ook al voelen we dat Vlaanderen klaar is om circulaire economie op grotere schaal uit te rollen in een economisch belangrijke regio” zegt Jan Van Lancker.
 
Zolang de procedures bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen lopen kan een startdatum van de werkzaamheden dus nog steeds niet worden bepaald. Wel wordt de komende maanden intens voortgewerkt aan de voorbereiding van de aanbesteding voor de werkzaamheden.
 
Broeklin wordt een circulaire werkwinkelwijk in Machelen, naar een concept van professor en architect Alexander D’Hooghe. Het project is tot stand gekomen na een intensief participatietraject met alle belanghebbenden in de regio, om de stilstand in het reconversiegebied Vilvoorde-Machelen, 23 jaar na het vertrek van autofabrikant Renault, te doorbreken. Samen met drie andere hefboomsites maakt Broeklin deel uit van de consensusnota over de toekomst van het reconversiegebied Vilvoorde-Machelen die werd goedgekeurd door alle betrokken lokale besturen.
 
Projectontwikkelaar Uplace uit Strombeek-Bever investeert 500 miljoen € in het reconversieproject om het brownfield onder het viaduct van Vilvoorde een nieuwe toekomst te geven. Het Broeklin-project wil de duurzame economie voluit faciliteren door als eerste grootschalige project in te zetten op circulaire economie. Als innovatieve circulaire biotoop zal Broeklin plaats bieden aan maakwinkels (55.000 m²), kmo’s en opleiding (38.500 m²), een groot nieuw park (36.700 m²), werkruimtes (25.000 m²), recreatie (15.000 m²), cultuur (12.500 m²), horeca (10.000 m²) en urban farming (6.000 m²). Al deze activiteiten worden verweven doorheen drie grote, circulaire stadshallen, een Huis van de Kunsten en werkruimtes.
 
%%ARTICLELIE:38974%%https://www.bouwkroniek.be/article/voorwaardelijke-omgevingsvergunning-voor-broeklin.38974%%/ARTICLELIE:38974%%
 
%%ARTICLELIE:33556%%https://www.bouwkroniek.be/article/uplace-wordt-werkwinkelwijk-broeklin.33556%%/ARTICLELIE:33556%%
 
%%ARTICLELIE:37669%%https://www.bouwkroniek.be/article/leuven-dient-bezwaarschrift-in-tegen-broeklin.37669%%/ARTICLELIE:37669%%
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten