Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Omgevingsvergunning voor eerste fase Zillelande is binnen

Het college van burgemeester en schepenen van Mol verleende onlangs aan Cores Development een omgevingsvergunning voor de eerste fase van het project Zillelande, de reconversie van de tegelfabriek van Jos Helsen. Hiermee krijgt de vastgoedontwikkelaar de goedkeuring om vier wooncomplexen met 86 appartementen te bouwen. Tevens wordt een publiek groenpark van 1 hectare aangelegd.

0802 Vergunningsaanvraag Zillelande fase 1 (1)
Gemeente Mol

De tegelfabriek langs de Keirlandse Zillen verdween in de jaren zeventig, waarna de site grotendeels in verval geraakt. Jos Helsen. In de jaren ’70 verdween de fabriek en raakte de site grotendeels in verval. De volledige zone staat op het gewestplan rood ingekleurd, waardoor zowel wonen, handel, bedrijvigheid als openbare diensten en groene ruimte tot de mogelijke functies behoren. De nieuwe eigenaar kreeg in 2022 een verkavelingsvergunning om de site te transformeren tot één van de meest duurzame en strategisch gelegen woonbuurten van de Kempen, met op termijn 9 woongebouwen en 350 wooneenheden. De ambities op vlak van energie, water, ecologie en biologische diversiteit zijn groot. Naast het publieke groenpark van 1 hectare omvat het project collectieve hernieuwbare energievoorzieningen via aardwarmte, een klimaatbestendig regenwaterconcept, ecologische corridors, groendaken, elektrische laadpunten en deelwagens. Het publieke groene park met een natuurlijke parkvijver en talrijke speel- en ontmoetingsplekken wordt na de realisatie overgedragen aan het gemeentebestuur. 

Naast creativiteit en variatie in de architecturale ontwerpen vormen de verschillende woongebouwen een samenhangend en harmonieus geheel. In de eerste fase zal een volume drie bouwlagen hebben, bij de andere drie appartementscomplexen zijn er dat vier. Er is een ondergrondse parking met 87 plaatsen, aangevuld fietsenstallingen. 

De volgende fase, met onder meer de woontoren met 12 bouwlagen als blikvanger, omvat vijf  gebouwen waarin onder meer een kinderdagverblijf en ruimte voor vrije beroepen zullen worden  voorzien. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten