Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Omgevingsvergunning voor heraanleg openbaar domein Runcvoort Merksem

Het Runcvoorthof in Merksem krijgt een nieuwe bestemming. Momenteel wordt de kasteelvleugel gerenoveerd. In een latere fase wordt ook het openbaar domein rond het kasteel heraangelegd. Voor de heraanleg van het openbaar domein rond het kasteel keurde de stad Antwerpen zopas de omgevingsvergunning goed.

Omgevingsvergunning voor heraanleg openbaar domein Runcvoort Merksem_c_collectief_noord_architecten_small (1)
Het kasteel Runcvoorthof is een historisch waardevolle site in Merksem. De oorsprong ervan gaat terug naar het midden van de zestiende eeuw. Het gebouw bestaat uit drie vleugels: een kasteelvleugel, een dienstvleugel en een kloostervleugel. Er is ook een koetshuis.
 
De kasteel- en dienstvleugel en het koetshuis werden in 1984 beschermd als monument. De kloostervleugel werd niet beschermd maar maakt samen met het omliggende park deel uit van een beschermd stadsgezicht. Bovendien is de kloostervleugel, samen met de rest van de gebouwen, opgenomen in de Inventaris Bouwkundig Erfgoed.
 
In de kasteel- en dienstvleugel realiseert AG Vespa, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten in Antwerpen, zeven woningen. Er komen zowel gezinswoningen als een studio en een loft. De woningen worden volledig afgewerkt en daarna verhuurd.
 
De architecten (de tv Collectief Noord Architecten - Studio Roma) gaan respectvol om met het waardevolle erfgoed van het Runcvoorthof. De basisindeling van het kasteel wordt zoveel mogelijk behouden en waar mogelijk teruggebracht naar de originele staat. Waardevolle historische elementen worden zoveel mogelijk bewaard en hersteld.
 
Ook het koetshuis, dat naast het kasteel ligt, wordt gerenoveerd en krijgt daarna een nieuwe commerciële invulling. AG Vespa neemt de renovatie van de buitenzijde op zich en zal nadien een oproep lanceren voor de nieuwe commerciële bestemming.
De kloostervleugel van het Runcvoorthof wordt eveneens herbestemd. AG Vespa verzorgt de renovatie van de buitenzijde van de kloostervleugel en zoekt een erfpachter die de vleugel een nieuwe invulling geeft en de renovatie- en inrichtingswerken aan de binnenzijde op zich neemt.
 
In de kloostervleugel voorziet het ontwerp in een woonproject. De erfpachter heeft echter ook de mogelijkheid om van die bestemming af te wijken en er gemeenschapsvoorzieningen of diensten van openbaar nut in onder te brengen. Als alles vlot verloopt, zijn alle werken aan het gebouw in het voorjaar van 2021 afgerond.

Park

Na de renovatie van het Runcvoorthof zal samen met de stad Antwerpen en het district Merksem, ook de omgeving rondom het kasteel heraangelegd worden. Hiervoor is nu een omgevingsvergunning afgeleverd. Door de kapel naast de kloostervleugel af te breken, wordt het kasteel opnieuw als een vrijstaand gebouw in het park geplaatst. Zo krijgt het Runcvoortpark een extra toegang.
 
De historische toegangsbrug wordt een nieuwe publieke doorsteek. Bij de omgevingsaanleg van het park is er specifieke aandacht voor de grens tussen de private woningen en het publieke park. Rondom het gebouw komen buffers in de vorm van groene perken met lage dichte  begroeiing of in de vorm van de historische gracht, een infiltratievijver en fiets-en wandelpaden. Het doodlopende gedeelte van de Terlindenhofstraat naar het park, uitkomend op het Burgemeester Leon Cornettepad, wordt heringericht tot een dreef met kasseien als waardige entree van het park, met bomen en autoparkeerplaatsen.
 
“Met de goedkeuring van deze omgevingsvergunning voor het Runcvoorthof dragen we verder bij aan de opwaardering van het centrum van Merksem. We creëren hier een kwaliteitsvol park, met infiltratievijver en fiets- en wandelpaden, waar het aangenaam vertoeven zal zijn voor de Merksemnaar”, aldus schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder.

Technische fiche

• Publieke ontwikkelaar: AG Vespa
• Locatie: Terlindenhofstraat 204, 2170 Antwerpen
• Architect: Tijdelijke vereniging Collectief Noord Architecten - Studio Roma
• Aannemer: Verstraete Vanhecke nv
• Subsidies: Stedenfonds
• Projectkost: 6.785.000 €, btw inbegrepen.

Foto: © Collectief Noord Architecten – Studio Roma / AG VESPA

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten