“Voor oudere mensen is een kwalitatieve en aangepaste sociale woning erg belangrijk om lang zelfstandig te kunnen wonen. Mensen die minder goed te been zijn of mensen met een beperking zijn vaak nog voldoende zelfredzaam, op voorwaarde dat hun woning beter is afgestemd op hun fysieke of mentale beperkingen. Wij zullen hen die woonkwaliteit bieden. Met deze projecten bieden wij hun bovendien de kans om in hun eigen kerkdorp te blijven wonen en hoeven ze niet te verhuizen naar een woonzorgcentrum”, zegt Chrétien Van De Beek, de voorzitter van Ons Dak.
Appartementen en woningen
In Molenbeersel worden recht tegenover het woonzorgcentrum Zorgvlied in de Zandbosstraat vijf aangepaste appartementen gebouwd samen met drie achterliggende woningen. De drie woningen zijn bestemd voor jonge gezinnen. Over het perceel loopt een fiets- en wandeldoorsteek die de achterliggende wijk verbindt met het woonzorgcentrum. Het project sluit perfect aan bij het bestaande aanbod in het zorgcentrum waardoor de bewoners elkaar dagelijks kunnen ontmoeten.
Ook in Kessenich, in de wijk Sweversveld, zal Ons Dak tegen de jaarwisseling starten met de realisatie van vijftien aangepaste appartementen bestemd voor ouderen. De appartementen met met één slaapkamer worden uitgerust met bredere deuren, aangepaste toiletten, een inloopdouche en een oplaadpunt voor elektrische scooters.
Langs de Venlosesteenweg in Ophoven tegenover de kerk heeft Ons Dak het gelijkvloerse handelspand gekocht. Dat zal verbouwd en volledig aangepast worden tot acht appartementen met één of twee slaapkamers. “Het handelspland met blinde gevel staat al een tijdje leeg. Nu komt er leven in het gebouw dat gericht is naar de straat en wordt de braakliggende voortuin netjes aangelegd”, aldus burgemeester Jo Brouns.
Gruitrode
Op de hoek van de Leemakkerstraat en de Breekiezel in Gruitrode worden op het braakliggende perceel 21 aangepaste appartementen gepland voor ouderen of voor mensen met een beperking. “Ons Dak heeft vlak bij dit project ook het pand op de hoek van de Breekiezel en de Taelstraat gekocht, aansluitend op een perceel ernaast dat we al in bezit hadden. Daar voorzien we de bouw van woningen voor kleine gezinnen. Meer kan ik er niet over kwijt want het project zit nog in de ontwerpfase,” aldus voorzitter Van De Beek.
“De ontwikkeling van de hoek Leemakkerstraat-Breekiezel was opgenomen in het gemeentelijk uitvoeringsplan en krijgt met dit project van Ons Dak een mooie invulling. De aankoop door Ons Dak van de voormalige kebabzaak op de hoek Breekiezel-Taelstraat en de plannen op die locatie kan ik alleen maar toejuichen. Het zal de woonkern van Gruitrode versterken en het straatbeeld verbeteren”, zegt een tevreden burgemeester Marco Goossens.
De shm Ons Dak verhuurt 2.100 woningen, verspreid over Maaseik, Kinrooi, Dilsen-Stokkem, Bree en Oudsbergen. “Een paar maanden geleden hebben we ons digitaal platform ‘Mijn Dak’ gelanceerd waarmee huurders op elk ogenblik hun dossier kunnen raadplegen en met ons kunnen communiceren. Verder staan er uiteraard ook nog ‘gewone’ huisvestingsprojecten op stapel, onder meer in Maaseik, Bree en Dilsen. In het licht van het recente nieuws dat de helft van de Limburgse gemeenten de opgelegde doestelling wat betreft sociale huisvesting niet haalt, is dat toch vermeldenswaard”, besluit voorzitter Chrétien Van De Beek.
Op de hoek van de Leemakkerstraat en de Breekiezel in Gruitrode worden 21 aangepaste appartementen gepland.
In Molenbeersel worden vijf aangepaste appartementen gebouwd samen met drie achterliggende woningen.
Jo Brouns, de burgemeester Kinrooi en voorzitter Chrétien Van de Beek.